Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Thursday, March 13, 2008

Självömkan - så läs inte detta

Det skulle bli en extra spännande arbetsvecka med en utbildningsdag om övervikt (jag var speciellt intresserad av tarmflorans inverkan på vår hälsa) och dessutom var schemat späckat med småsvåra och utmanande patienter. Så blev dottern sjuk och sen hela familjen, utom jag. I morgon skulle vi ta tåget till svärföräldrarna och det är fortfarande lite osäkert om vi kanske kan åka ändå. Fast nä, det liksom går inte.

Här går man i tristess och utför äckelsysslor. Och maten? Den står familjen Dafgårds för. En kväll kokte jag hoki och potatis och mixade ett lent broccolimos, men det var ingen som ens orkade sej upp ur sängen. Jag satt själv och åt. Men idag tog jag priset. Jag köper aldrig plastförpackade kakor, och absolut aldrig kakor där innehållsförteckningen börjar med socker och där kakorna även innehåller tre färgämnen och två konserveringsmedel. Fast idag sjönk jag så djupt, och dessutom åt jag upp alla sex så fort jag kom hem. Som om inte det var nog köpte jag två djupfrysta pizzor för tretton och nittio styck till middag. Och en halvflaska vin till mej.

Jag fick en fråga om bovete, hur det smakar egentligen. Min erfarenhet är begränsad till mjöl av bovete och det mjölet har en underlig konsistens, som florsocker närmast. Smaken då? Den är säregen; jag kan inte komma på något den liknar. Man känner dock igen den även om bovetemjölet är blandat med vetemjöl. Kokta mungbönor? Fast det är ju hirs som smakar så. Hjälp mej beskriva bovetesmaken, ni som kan.

8 Comments:

Blogger Jessica said...

För att beskriva en smak måste man använda andra smaker som referens. Om du har bovetemjöl hemma och det är någon du ska träffa så kan den ju få prova på ort och ställe. Jag är en usel prov- och vinsmakare, men det har ju en helt annan karaktär än vanligt spannmål. Rustikt? Lite nötigt?

Och ibland när livet är för jävligt, då är principer till för att brytas! Krya på er och hoppas att ni snart mår bättre allihop!

11:11 AM  
Blogger Viktoria said...

This comment has been removed by the author.

12:08 PM  
Blogger Viktoria said...

Just det, Jessika, man måste ha en referens. Så om vetemjöl smakar inget så smakar bovetemjöl jättemycket. Lite bittert, kanske? Inte nötigt. Mer som nån har blandat ner några malda hårda frön i potatismjöl och så ger fröna smak åt alltsammans... (Där ser ni hur usel jag är på att förklara!)

Lillemor, du måste köpa nåt med bovete och prova själv!!!

Förresten Jessika, vi blir snart friska. Just nu har vi faktiskt ett litet hopp om att kunna åka i morron. Om inte jag blir sjuk förstås.

12:08 PM  
Blogger Översättarhelena said...

Jag tycker att bovete är lite syrligt. Jag brukar ha boveteflingor i min hemgjorda mysli, och då blir faktiskt hela myslin lite syrlig, vilket jag tycker är hemskt gott! Även galettes (bovetecrêpes) är ju lite lätt syrliga. Sen finns något nästan lite metalliskt i smaken också.

12:13 PM  
Blogger Unknown said...

Tack alla som har försökt beskriva hur bovete smakar, det var snällt! Jag tror att jag provar tipset om att blanda boveteflingor i müslin. Känns ju lite fånigt att fråga om hur något smakar när man helt enkelt kan prova själv :)

Hoppas att hela familjen kryar på sig!

12:51 PM  
Blogger Viktoria said...

Helena, tack för bovetebeskrivningen! "Lite metalliskt" tycker jag stämmer. Och bovete innehåller ju mer av mineraler så det stämmer ju rent objektivt också.

Lillemor, tack för omtanken. Vi är friska nu, allihop. Och vi är i Falköping som planerat.

2:46 AM  
Blogger Linda said...

Jag tycker gott du hade kunnat köpa en helflaska vin :-)

4:29 AM  
Blogger Frida said...

Jag bakade "Bovetelimpa i lergryta" i förrgår. Den provsmakades och sen åkte den i komposten! Receptet är från 'Naturens läckerheter' och var med bovete och lingonsylt. Jag har inte tyckt att bovete har stört om man har blandat i det i en deg som är baserat på annat spannmål, men här när det var i princip bara bovete blev det en mycket unken smak..

Krya på er!

5:38 AM  

Post a Comment

<< Home