Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, December 02, 2007

Min halvpolska ostkaka

När jag läste till dietist hade jag en klasskompis vars polska farmor gjorde en bittermandelsmakande ostkaka som jag tyckte mycket om. Farmodern hade receptet "i fingrarna", men vi klurade ut det och jag har gjort kakan massor av gånger efter det. Idag ändrade jag en del, minskade sockret, la till katrinplommonpuré osv. Jag tycker att det blev lyckat, trots att kakan är lite nyttigare än vanligt.

Min halvpolska ostkaka

ca 12 Mariekex
smör och mjöl att bröa formen med
6 ägg
2 dl socker
1 barnmatsburk katrinplommonpuré (135 g)
1 tsk bakpulver
1 msk potatismjöl
3 burkar kesella (10%)
10 bittermandlar, finrivna
skalet från en apelsin

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj formen (en springform, 24 cm i diameter) med smör och vänd runt mjöl. Lägg ut kexen i formens botten. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna hårt och ställ åt sidan. Vispa ihop äggulor, socker och katrinplommonpuré i en annan skål. Tillsätt bakpulver och potatismjöl och sedan en kesellaburk i taget - fortsätt vispa mellan varje burk. Rör i bittermandlar och apelsinskal i äggule- och kesellasmeten. Vik in äggvitorna försiktigt med en slickepott. Lägg smeten i formen och grädda i cirka en timma och en kvart, kolla med en sticka när kakan är klar. Efter ungefär 45 minuter kan man täcka kakan med aluminiumfolie för att den inte ska bli för mörk. (Jag tycker att kakan är godast kall.)

2 Comments:

Blogger Lisa said...

Halloj!
Jag har flyttat till http://matalskaren.taffel.se
uppdatera din länk och välkommen att matmingla!
Vi ses här och där!

2:00 AM  
Blogger Viktoria said...

Länken är fixad, Lisa! Jag har varit lite upptagen och slapp senaste tiden - vill gärna matmingla!

11:38 AM  

Post a Comment

<< Home