Markus risoni
Jag har varit skeptisk till risoni, den där pastan som ser ut som ris. Kanske har jag ätit överkokt sådan eller fått den serverad för kall (då kladdar pastariskornen ihop). Igår lagade jag risoni med prosciutto, gremolata och getost ur Markus Aujalays "Mat hemma och på krogen". Det gick snabbt, såg festligt ut och var riktigt gott. Jag minskade på mängden fett; rätten blir ändå ganska fet och mäktig. Och man behöver rejält med grönsaker till. Vi åt sallad med rucola, lättkokt vitkål och oliver.
Risoni med prosciutto, gremolata och getost
1 schalottenlök, finhackad
1 + 1 msk smör (jag använde smör- & rapsolja)
4 dl risoni
8 dl hönsbuljong
nymald peppar och ev salt
100 g getost, delad i mindre bitar
parmaskinka
gremolata:
1 knippa bladpersilja, finhackad
2 msk finrivet citronskal (från ekologisk citron)
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
salt och nymald peppar
Blanda alla ingredienser till gremolatan och låt den stå och dra.
Mjukfräs löken i en matsked av fettet. Häll på pastan och hälften av den varma hönsbuljongen. Fortsätt späda med buljongen; rör hela tiden och överkoka inte. Rör ner en matsked smör och smaka av med peppar och kanske lite salt. Vänd ner getosten och låt bitar av osten smälta i "risotton". Lägg upp, garnera med parmaskinka och gremolata.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home