Grekisk spenatpaj
Grekisk spenatpaj (spanakopita), 4 port
450 g fryst bladspenat
3 ägg
1 dl grekisk yoghurt (10% fett)
200 g fetaost, tärnad
75 g parmesan, grovriven
1 kruka dill, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
2 krm cayennepeppar
0,5 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
4-5 filodegsblad
ca 0,5 dl olivolja
Sätt ugnen på 175 grader. Tina spenaten och krama ur den noga. Vispa ihop ägg och yoghurt. Rör i spenat, fetaost, parmesan, dill, vitlök, cayenne, salt och peppar.
Lägg ett ark filodeg i botten av en pajform (ca 24 cm i diameter). Låt degen hänga ut över kanten. Pensla degarket med olivolja - det är inte så noga. Lägg på ett ark till, omlott, och pensla med olivolja. Fortsätt göra likadant med resten av filodegen. Fyll "pajskalet" med spenatäggstanningen. Puffa ner överhängande filodeg i formen. Grädda 40-45 minuter. Njut kall eller varm tillsammans med kalamataoliver, tzatziki och gott bröd.
3 Comments:
Denna paj lockade mig verkligen! Så i kväll har jag för första gången lagat något med filodeg. Pajen står nu för svalning på balkongen, blir min matlåda imorgon. Har provsmakat en liten bit, mycket god! Har du något tips på vad jag kan använda resten av filodegen till? Går degen att frysa in?
Hälsningar Lisa
Så roligt att du verkar gilla pajen (och lagade den)!
Jag gör små piroger av resterna. Efter spenatpajen blev det kimchi- och greveostpiroger (mycket goda). Igår fyllde jag filodeg med köttfärssås (rätt torr sådan). Man viker degen som paket (två rejäla manstummar stora), penslar med olja, strör på sesamfrön och gräddar i 200 grader cirka en kvart. (Eller fryser dem ogräddade och sätter dem i ugnen ungefär 20 minuter på 175 grader.)
Den här ska jag testa i kväll!
Post a Comment
<< Home