Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Thursday, October 12, 2006

Heja Tomas Tranströmer!

En torsdag om året brukar min man se lite extra snygg ut när han går till jobbet. Förr hade han kavaj och slips också, men det blev för uppenbart att något speciellt var på gång. Hittills har han varje år fått gå hem från jobbet med sin lilla packade necessär oanvänd och alla de fina orden han tänkt ut ifall han skulle bli inbjuden till nåt teveprogram osagda. I år ska han, liksom förra året, intervjuas av Sydsvenskan; tidningen ska vara med när han väntar på beskedet om vem som får Nobelpriset. Han är Tranströmerkännare bland annat, mannen min. (Heja Tomas!)

Jag har matlagningskurs idag, den sjätte gången av åtta. Det är faktiskt det roligaste jag gör. Deltagarna är entusiastiska, frågvisa, ifrågasättande och fnissiga - precis som det ska vara med andra ord. De har själva tagit initiativ till egen liten receptsamling och jag har fått en hel bunt med deras favoritrecept som jag ska kopiera upp. Jag lagade en köttfärslimpa med morötter häromdagen som blev väldigt god. Oj, nu måste jag springa, receptet publiceras en annan dag!

6 Comments:

Blogger Kinna Jonsson said...

Matlagningskurs, det skulle jag också vilja göra. Har funderat på att kontakta medborgarskolan och fråga om de är intresserad. Nu fick jag inspiration.

3:31 AM  
Blogger Jessica said...

På en helt annat tema. Vad tycker du som dietist om de här matprogrammen som går, du är vad du äter?
Jag har en närstående som älskar programmet med Anna Skipper och som dessvärre försöker få mig att behandla mina hormonrubbningar med kost (förekommer f ö inte som standard annat än att vara samma som för normalbefolkningen). Jag har svårt för de putsförnuftiga råden som förekommer i de där programmen och med diverse allergier skulle jag definitivt ha svårt att täcka behovet av protein på annat sätt än genom kött.

12:08 AM  
Blogger Karin said...

Han såg MYCKET besviken ut i tidningen idag

5:23 AM  
Blogger Viktoria said...

Kinna: Du skulle vara en perfekt matlagningskursledare! Och det är fantastiskt roligt!

Jessica: Jag har faktiskt bloggat om Du är vad du äter för rätt länge sen. Det är ett fruktansvärt program av flera anledningar, tycker jag: 1. Programledarinnan har en fördömande attityd som knappast hjälper deltagarna. 2. Många av kostråden saknar vetenskaplig grund, men framställs som självklara fakta. 3. Om man ska få en människa att ändra sin mathållning på lång sikt tror jag att man måste utgå mer från vad en person gillar, t ex så måste man inte bli vegetarian eller sluta dricka kaffe för att "vara nyttig". (Nu funderar jag på om jag svarade på din fråga? Undrar du över min syn på att behandla hormonrubbningar med kost? Jag kan inte något om det och vet inte vad du lider av - vill du att jag tar reda på något åt dej?)

Karin: Ja, maken är nog både lite besviken och lite lättad över att det blev Pamuk...

10:23 AM  
Blogger Jessica said...

Viktoria,
I den mån jag har alls berört ämnet med diverse läkare så har det mest varit för att få tillräckliga argument för att få tyst på släktingen. Jag håller denne nära hjärtat och allt sker av största välmening men utan att egentligen veta något om syndromet. Jag har PGA typ 2 med komplikationer. Sjukdomarna tog sin början tidigare än vad som är meridianåldern och har i viss mån varit aggressivare än normalfallet. Kostbehandling har inte ansetts nödvändig eller att det skulle bidra med något så det var inte därför jag frågade utan snarare av nyfikenhet. Jag har läst medias spretiga rapportering, ena minuten är man full av beröm av GI och programmet, andra stunden gör man ner det fullständigt och presenterar vad som förefaller vara, för mig som inte är dietist, rättmätig kritik. I programmet med Kicki Danielsson frågade Skipper om hon gillade bönor och Danielsson svarade nej. Skippers svar var att ja då gäller det att svälja fort från och med nu... Jaha, det var ju en bra nivå på debatten då...
Jag fick dietisthjälp när jag inte kunde äta alls, och under en period i min allergiresa när jag utvecklade en ohälsosam rädsla för att äta, en hjälp jag är evigt tacksam för. Även om det var ett alternativ att helt lägga om hur jag äter så är det just nu inte riktigt läge för tillvaron är så rörig ändå att jag liksom får prioritera det först.

10:02 AM  
Blogger Alice said...

Kom omedelbart att tänka på den här fina bloggposten. Det lönar sig att vara tålmodig. Hoppas necessären var packad.

4:09 AM  

Post a Comment

<< Home