Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, September 24, 2006

Ren njutning

Jag frågade en gång kvinnan på Viltspecialisten vilket djur, bland hennes krokodiler, björnar och antiloper, hon tycker smakar allra godast om hon var riktigt ärlig. Hon svarade renkött utan att tveka. Jag har nog knappt ätit renfilé förrän igår. Och det var fullständigt ljuvligt. Maken och jag brukar äta på restaurang Bantorget 9 när någon av oss fyller år eller när vi har varit ihop i x antal år. Igår var min mamma på helgbesök, så vi passade på när vi hade barnvakt. Bantorget 9 har fått en rätt sur recension i White Guide -06 för att de skulle var för våghalsiga i kombinationerna och inte reda ut det hela. Om det varit på det sättet, så var det i alla fall inte det igår. Vi åt trerättersmenyn med tema pumpa-ren-nypon. Pumpasoppan med pankofriterad Primadonnaost och rosmarinyoghurt var god, men väl mäktig. Den friterade osten bidrog inte med nåt spännade; den kunde man hoppat över. Huvudrättens renfilé med kantareller, pancetta och mandelpotatisvichysoisse var underbar. Vi suckade av vällust över det rosastekta köttet och de goda höstiga tillbehören. Ett par svårtuggade och väl mörka pancettabitar drog dock ner upplevelsen en aning. Nyponsoppan med vaniljglass och mandelbiskvier smakade precis som det låter - gott, men föga överraskande. Allt som allt hade vi en mycket trevlig kväll med god mat. Bantorget 9 är bra, inte världsklass, men bästa lundaklass.

Jag bakar sällan och sockerkaka bakar jag aldrig. Men apelsin- och rosmarinkakan från Gokväll lät intressant och jag har smakat något liknande hos en tjej i föräldragruppen förut. Jag bytte ut apelsinen mot citron, för jag gillar det bättre, och det blev riktigt gott. Kakan kunde ha blivit vacker också, om jag inte hade glömt att smörja och bröa silikonformen (hade för mej att det inte behövdes...).

Citron- och rosmarinkaka

1 dl flytande margarin
2 stora ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk torkad rosmarin, mortlad
finrivet skal av 2 ekologiska (små) citroner
0,75 dl pressad citron (ca 2 små citroner)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en 1,5-litersform. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och rosmarin. Rör ner det i äggvispet. Tillsätt margarin, skal och saft från citronerna. Häll smeten i formen. Grädda på galler längst ner i ugnen ca 40 min (5-10 min kortare tid om du har silikonform med hål i). Känn med provsticka att den är torr.

6 Comments:

Blogger Ilva said...

men det gor aldrig jag, smorjer alltsa, det kanske var for lite fett i sjalva kakan....

6:03 AM  
Blogger Viktoria said...

Jaha. När jag gjorde din chokladkaka med hallon blev den liksom blank och fin och jag hade för mej att jag inte smorde och bröade silikonformen. I denna kakan var det mer tillsatt fett (fast inte något fett från choklad). Jag blir inte klok på det...

9:24 AM  
Blogger Karin said...

Jag har aldrig varit på viltspecialisten fast det ligger tom. ganska nära mig. Imponerande receptsamling hade de också. Har köpt rådjursfärs i vanliga affären för 59 kronor! och sett att det finns älgfärs för samma pris också

10:00 AM  
Blogger Jessica said...

Tycker ni att silikonformar är bättre an "vanliga" sockerkaksformar? Jag har silikonformar till madeleinekakor och dom smörjer jag inte.

1:02 AM  
Blogger Viktoria said...

Jag är ju knappast nån stjärna på silikonformar, har bara använt min två gånger. Första gången med lysande resultat, andra gången blev det misslyckat...

(Hallå alla silikonformsexperter...)

4:07 AM  
Blogger Viktoria said...

Om någon fortfarande intresseras av ämnet så hittade jag silikonformens "manual" idag och tror att jag har lösningen på gåtan. Inför första användningen ska man olja in formen och det gjorde nog inte jag.

10:30 AM  

Post a Comment

<< Home