Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, December 04, 2005

Tinas lilla svans


Vi har gjort Tinas moussaka i en egen version. Den är grymt god. Om ni gör enligt Tina, lägg åtminstone till vitlök och rosmarin... Det är det nästan lag på.

Tinas och Viktorias moussaka, 6-8 port

800 g älgfärs
1 stor lök
4 vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
salt och peppar
flytande margarin till stekning
2 små auberginer
1 tsk salt
500 g jordärtskockor
1 kg potatis

Ostsås:
2 msk flytande margarin
2,5 msk mjöl
8 dl mjölk
3 dl riven stark ost
200 g chèvre
salt och svartpeppar
4 tomater

Koka potatisen och jordärtskockorna (jordärtskockorna blir klara snabbare än potatisen). Sätt ugnen på 180 grader. Skiva löken och vitlöken och bryn tillsammans med färsen i fettet, smaksätt med rosmarin, salt och peppar.

Skär auberginen i tunna skivor (osthyvel funkar bra om man först delar auberginen i kvartar). Lägg i en skål och krama in saltet. Låt stå cirka 10 minuter. Torka av skivorna innan de läggs i moussakan. (Det blir säkert godast om man grillar dem lite också, men det gjorde inte jag.) Skiva potatisen och jordärtskockan.

Ostsås:
Smält margarinet och pudra över mjölet. Rör ut mjölet så det inte bildas klumpar. Vispa i mjölken, lite i taget. Låt koka några minuter. Smula ner de båda ostsorterna och låt koka försiktigt ett par minuter. Smaksätt med salt och svartpeppar.

Lägg ett lager ostsås i botten av formen, därefter ett lager köttfärs, sedan aubergine, jordärtskocka och potatis. Lägg ett varv till i samma ordning. Avsluta med ostsås och allra överst skivade tomater. Sätt i ugnen, ca 30 minuter. (Går utmärkt att frysa.)

Och nu måste jag bara fråga en sak. Jag har sett att alla ni andra har bokstavskombinationer för att lämna bloggkommentar så jag la också till det. Kan någon säga vad det ska vara bra för?

4 Comments:

Blogger M said...

Bokstäverna är till för att stoppa spam. Om man ställer in att man måste skriva av bokstäverna som visas kan inte automatiserade inlägg göras, utan det måste vara en riktig person som skriver in meddelandet, och då är det alltså mycket mindre risk att få en massa tramsig reklam i sin blogg.

1:42 PM  
Blogger Manne said...

Precis. Vill man vara riktigt "in the (geek) know" så kallar man det en CAPTCHA vilket står för Completely Automated Turing test to tell Computers and Humans Apart.

Det bygger helt på att vi människor är så ofantligt mycket bättre än (dagens) datorer på att tolka suddiga signaler, hitta ordning i kaos. Förvridna bokstäver, eller bokstäber som skrivs mot en förvirrad bakgrund där de delvis mixas ihop, är oläsligt för datorer. på så vis kan du försäkra dig om att en människa faktiskt suttit vid tangentbordet och utfört handlingen som kräver CAPTCHA-identifieringen.

Tråkigt med CAPTCHAS är att det är svårt för de som använder webben med annat än vanliga webbläsare (t ex synskadade som får webben läst för sig, eller av annan anledning inte kan se bilderna) att komma förbi dessa hinder.

Läs mer på http://www.captcha.net/.

3:12 AM  
Blogger Anonym said...

Det finns många olika varianter på moussaka, men den här verkar vara god och lite annorlunda med jordärtskockar i. Tror du att det skulle bli lika bra med lammfärs som med älgfärs?

1:32 AM  
Blogger Viktoria said...

Den är jättegod, Jessica! Enda nackdelen med lammfärs är att den brukar vara betydligt fetare än älgfärs. Som jag minns lasagnen är det redan ganska fet. Smakmässigt borde det ju förstås bli lysande, jag tror att Tina gjorde sin lasagne på lamm.

2:08 AM  

Post a Comment

<< Home