Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, December 30, 2012

Happy 2013


 Så blev det årets näst sista dag, igen. I morgon ska vi klä upp oss, kärleksfullt smaka av förrättscevichen, sen cykla på kalas. Vi låtsas att allt är ungefär som vanligt.

Det har varit en bra jul, med mycket och god mat. Min bror och hans fru har blivit vegetarianer så vi har mest ätit grönt. Min mamma tycker att det där med vegetarisk mat är rätt knepigt så jag och brorsan har turats om att laga mat. Barnen blev väldigt nöjda med sina julklappar och vi har spelat Monopol minst en gång om dagen.

Egentligen har jag massor av fina recept att dela med mej av, men jag gör det enkelt idag. Här får ni min bästa sås för att pigga upp en vanlig hamburgare! Gott nytt år!

Avokadogrön mögelostsås

1 avokado
1 dl creme fraiche
1 msk citron
ca 60 g Saint Agur eller annan god mögelost
1 pressad vitlöksklyfta
salt, nymald peppar

Mixa!

Wednesday, December 12, 2012

Favoritsoppan med fisk


Det här är en soppa som jag rätt ofta gör. Den går snabbt att tillaga och har mycket smak. Alla i familjen gillar den. Vi brukar äta knäckebröd till.

Fisksoppa, 4 port

2 portionsbitar vit fisk, t ex torsk
2 portionsbitar lax
en halv tumme färsk ingefära
3 vitlöksklyftor
1,5 tsk grön curry
rapsolja till stekning
1 burk kokosmjölk
skal och saft från en lime
2 msk japansk soja
ett paket frysta skalade sojabönor (250 g, Findus)
70 g färsk spenat
ev färsk koriander, om man tycker om det

Dela fisken i mindre bitar. Fräs finriven ingefära, pressad vitlök och grön curry i olja. Häll på kokosmjölk, lime och soja. Låt koka upp. Tillsätt sojabönorna. Låt koka nån minut och lägg sedan i fiskbitar och spenat. Koka försiktigt tills fisken är klar. Smaka av med lite salt, peppar och socker. Strö över hackad koriander, ha en bra dag...

Saturday, December 08, 2012

I tomteverkstaden

 
Idag har jag handlat julklappar, pyntat lite och bakat julfika med barnen. Ja, pepparkakorna är ju i alla fall juliga. Mitt livs första cupcakes blev inte så lyckade trots att jag fick min grannes bästa recept. Med philadelphiaost, björnbär och torkade blåbär i toppingen trodde jag att det skulle bli syrligt nog, men det blev för sött ändå.
 
Cake-popsen (längst ner till höger) blev goda, i alla fall för oss som tycker om ballerina kladdkaka.
 
Viktorias cake-pops, 20-25 st
 
1 pkt ballerina kladdkaka
100 g philadelphia original
ca 150 g god mjölkchoklad
naturella skalade pistachnötter, ett par nävar
 
Mixa kexen med philadelphiaosten tills det blir en smet. Ställ smeten kallt en halvtimma. Forma sedan bollar och lägg dem på ett fat. Låt bollarna stå kallt en stund. Hacka nötterna. Smält chokladen. Sätt cocktailpinnar i bollarna och täck dem med smält choklad. Strö över nöthacket. Låt bollarna kallna i kylskåp en stund till innan de ska ätas.
 
Min man undrade vad jag önskar mej i julklapp. Jag skulle gärna vilja ha en mantel, men jag vet inte var man får tag på en sådan. Gärna en festlig med spetsar nedtill, lite guld och broderier. Noa Noa borde ha nåt sånt. Eller en randig vardagsmantel som värmer axlarna när det är kallt ute. Det kan bli svårt för dej, Niklas. Annars vet du att jag alltid blir glad över en prenumeration på nån trevlig mattidning. En ny osthyvel eller en ny sovrumslampa skulle vi också behöva.
 

Saturday, December 01, 2012

Små spenat- och ostformar


Ja, på bloggen har det inte hänt mycket den senaste tiden, men det händer desto mer i det riktiga livet! Jag får be om ursäkt för att jag är så opålitlig här på Kardemumma; jag kanske kan kompensera det på nåt sätt. Eller så är det bäst att inte lova nåt...

Jag tänkte i alla fall dela med mej av ett trevligt litet recept som ursprungligen kommer från Weelicious. På engelska låter det bättre: "spinach ricotta bites". Spenat- och ricottabitar? Spenat- och ricottabett?? Till barnen råkade jag säga spenatmuffins, och då frågade dottern vilka bär som passar till det. När jag sa att de här muffinsarna inte är söta alls utan mest smakar spenat så kände båda barnen sej lurade, så muffinsnamnet var inte bra. Som ni ser i titeln valde jag till slut att döpa dem till spenat- och ostformar. Nåt bättre kom jag inte på. De är jättegoda i alla fall.

Spenat- och ostformar, 20-30 st beroende på hur stora formar man har

rapsolja att pensla formar med
2 msk smör
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta
2 ägg
250 g ricotta
1 dl grovriven mozzarella
1 dl finriven parmesanost
250 g fryst hackad spenat
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader.

Pensla formarna med olja. (Det blir nog bäst med silikonformar i mindre modell än muffinsformar. Jag har inte sådana så jag använde "småbrödsformar" i papper. Då blev det 30 st. De flöt ut lite, därför tror jag att silikonformar blir bättre.)

Smält smöret och fräs löken tills den är mjuk. Pressa i vitlöken och låt det steka ett kort tag. Ställ sedan lökblandningen åt sidan. Tina spenaten medan löken kallnar. Pressa ur allt vatten ordentligt, genom en sil eller med händerna.

Vispa äggen. Rör i ricotta, mozzarella, parmesan, spenat, lökblandning och salt. Rör tills det blir en jämn smet. Fördela smeten i formarna.

Grädda i 25 minuter. Sätt ugnen på lite högre värme, typ 225 grader, och låt formarna gräddas några minuter till om de inte ser tillräckligt gyllenbruna ut.