Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, October 25, 2009

En squashgratäng med Taleggio och lite annat

I går åt jag en varm korv i bröd med syrad spetskål som gjorde mej lycklig. Restaurangen hade själva gjort korven, jag tror den var smaksatt med körvel. För den som är intresserad av grisbondens namn och plats på kartan så framgår det av menyn. Nej, det var inte vilken korv som helst. Sen åt jag sej till huvudrätt, jag tror den godaste sej jag ätit, med mandelpotatis, råräka och forellrom. Alltsammans på Mrs Brown i Malmö.

Dagens lunch lagade jag själv, en squashgratäng ungefär, med bröd från St Jakobs stenungsbageri till. God tomatsås, skivor av rostad squash och massor av den italienska rödkittsosten Taleggio varvades omsorgsfullt. Det blev mycket gott, men både min man och jag hamnade i total paltkoma och var tvungna att sova en halvtimma efter maten. Min rekommendation är att man äter gratängen som tillbehör i stället för den är riktigt mättande.

Squashgratäng med Taleggio (receptet är taget från delicius. och har ändrats av mej)

700 g squash, skuren i knappt 5 mm tjocka skivor
olivolja
salt, nymald peppar
400 g Taleggio, tärnad
100 g färskriven parmesan

tomatsås:
2 vitlöksklyftor, finhackade
olivolja
2 x 400 g burkar Muttis körsbärstomater (eller vanliga krossade tomater om Muttis inte finns)
10 blad färsk basilika
salt, nymald peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg squashskivorna på en plåt med bakplåtspapper, salta, peppra och pensla med olja. Sätt i ugnen 15-20 minuter eller tills skivorna får lite färg. Öka eventuellt ugnsvärmen mot slutet.

Börja göra tomatsåsen genom att fräsa vitlöken i olja. Tillsätt tomaterna, basilikan och låt koka 20-30 minuter. Smaka av.

Lägg ut ett lager squash i en form som rymmer cirka 2 liter. Tillsätt en tredjedel av tomatsåsen och lika mycket av ostarna. Forsätt varva ingredienserna ett par gånger till. Baka i ugnen 30 minuter eller tills gratängen doftar och ser färdig ut.

6 Comments:

Blogger Articsisters said...

hej å hå

Roligt att hitta din blogg. Ska återvända senare. Titta gärna in och se vad vi gjort med cupcakes etc.

Lisbet

12:27 AM  
Blogger Tina said...

Herremingud vad gott! Är det inte lunch snart tro?

2:56 AM  
Blogger Tina said...

Såg just att "min profil inte visas på blogspot längre", om du undrar så är det jag som kommenterar här lite nu och då;
Tina - pickipicki.se

2:58 AM  
Blogger Viktoria Schiöler said...

Tina, jag vet så väl vem du är. Och jag blir alltid glad över dina kommentarer!

12:34 PM  
Blogger annas mat said...

Åh, så gott det ser ut!!

12:24 AM  
Blogger Fröken Dill said...

Squashgratäng, mums vad gott! Jag tror att jag har några squashar kvar som bara väntar på att ätas upp.
Hälsar fröken Dill

7:37 AM  

Post a Comment

<< Home