Matvandring på Österlen i början av maj
Monika Frangeur berättar entusiastiskt om skånska delikatesser och dukar upp med olika godsaker i markerna norr om Brösarps backar. Jag gick 4-kilometersvandringen i torsdags och blev inspirerad till tusen, men också sjuk. Kanske för att det var en kall dag och jag frös hela tiden, men förmodligen - mer troligt - därför att dagis och resten av familjen (utom maken) också har en halsinfektion med feber.
Monika går först, sen några andra och sist alla från min avdelning på jobbet. Jag tror det var åtta mat- och drickpauser sammanlagt under fem timmar. En del stopp var bara typ en sup björksav eller ett termoslock med björnbärsyoghurt, men andra var mer som måltider.
Vid den största måltiden dukades fem bord upp. Här är ett av dem, med hemtjärnat smör, Mellinggrova (brödet, frukt och nötter i), leverpastej som smakar danskt, en kålsallad med röd- och vitkål, kallpressad rapsolja och örtkryddor. Det finns mycket mer jag borde nämna, men eftersom jag är extra förtjust i ost så väljer jag Vilhelmsdals gårdsost som levereras till Monikas matvandringar och Mattias Dahlgrens Grand, om jag inte hörde fel.
Min favorittallrik. Den åts i skogen. Tomatsallad, rökt hjort, rågkringlor (som smakade likt dem mamma bakade på den tiden hon arbetade i bageri) och Glorias äppelchutney. Chutneyn med chili och ingefära gjorde mej lycklig och varm i munnen och när matvandringen var slut kom jag över två burkar och kände att jag gjorde ett klipp trots att de kostade 70 spänn styck.
Ja, jag dinglade med fötterna i vattnet. Sen åt jag sill, sparris blandad med ärtskott, kokt ägg, rökt fisk (odlas röding i Skåne?), kavring samt inlagd sill från Buhres fisk. Och sen tog jag om av ölet och den grymt goda sill som kallas "Den vilde" (med chili- och vitlökssmak).
Det enda rent äckliga på vandringen var spettekakan. Jag har försökt, men jag tror att det krävs en infödd skåning för att älska spettekaka. För mej är det bara hårt, sött och har en bismak av ägg. Rabarberpaj med grädde däremot, det tackar jag inte nej till.
Och jag har bara skrivit om en bråkdel av maten på matvandringen. Den rekommenderas varmt (inte bara att man klär sej varmt om vädret så kräver...). Och jag tycker att en matvandring är en fin present. Tyvärr tror jag att årets vandringar är fullbokade, men man kan ställa sej i en reservkö.
5 Comments:
Great picnic, Viktoria!!
PS Thank you so much for popping by in February and congratulating us on the birth of our baby girl. She's doing very well, is already weighing 6 kg. We've named her Nora, and she's a real sweetie :)
Vi köper sommartid rökt röding i Sövde (en liten by mittemellan Sjöbo och Blentarp), och jag har bestämt för mig att den är fiskad i Sövdesjön. Kanske inte samma sort som den fjällröding jag ätit i Härjedalen, men åh så god.
Känner för övrigt mången skåning som inte heller gillar spettkaka. Själv föredrar jag den när den stått framme ett dygn och blir mjukseg.
Så kul grej! Jag gillar den här typen av aktiviteter (kommer väl inte som någon större överraskning när man är matbloggare :) ) När jag var i NZ, ville jag gå en, fast en stadsvandring men då var det för lite anmälda tyvärr. Undra om det finns på fler ställen i Sverige? Får kolla upp det där...kul att läsa i alla fall!
Emma (newbiecooking)
Monika är en fantastisk människa. Gick denna vandring för 2 år sedan när svärmor fyllde 80 :)
Jag har sett annonser för dessa vandringar men trott att man vandrar mellan bondgårdar.
Mina föräldrar brukade förr köpa gös och jag tror röding som odlades i Vombsjön. De ( alltså fiskodlarna ) hade tidigare egen försäljning men har tyvärr slutat med det...
Jag gillar spettkaka men det är en väldig skillnad på vem som bakar den. Dessutom tycker jag om stora kakor för det är så snyggt när man skär upp dem för servering
Post a Comment
<< Home