Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Monday, April 09, 2012

Viktorias nässelpiroger


Det känns att det är vår när man kan plocka nässlor. Det är nåt med lukten, lite vårfrisk och unken på samma gång, och färgen: en grönhet som sprider sej. Och sen ska man göra nåt med de sticksiga bladen. Oftast klipper jag dem smått och har klippet i pannkakor för det ser så fint ut. Mina nässlor smakar järn i munnen, förmodligen för att jag tänker på att de innehåller rätt mycket järn. Idag åt vi nässelpiroger till lunch. Jag älskar det, och jag vet inte om det gäller resten av familjen också, men de åt snällt i alla fall.

Nässelpiroger, ca 15 st

fyllning:
0,5 liter nyplockade hoppressade nässlor, väl sköljda
250 g ricotta
2 dl finriven parmesan
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

filodeg (jag vet inte exakt mängd)
olivolja
solrosfrön

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa nässlorna med ricottan, tillsätt parmesan och smaka av med salt, peppar och vitlök.

Klipp kvadrater av filodegen. Lägg ett par matskedar fyllning på varje bit filoark och gör avlånga små paket. Det gör inget om de ser lite olika ut! Pensla med rikligt med olja och strö på solrosfrön. Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt plåten i ugnen cirka 20-25 minuter, eller tills pirogerna fått fin färg.

2 Comments:

Blogger Katarina said...

Intressant! Jag har aldrig ätit nässlor.

7:05 AM  
Blogger Emilia said...

Nässelpiroger?! Spännande. Jag brukar dricka nässlete och blanda nässelpulver lite överallt. Så detta borde ju också vara riktigt gott!

12:53 PM  

Post a Comment

<< Home