Lime- och citrongravad lax för oss som längtat
På julafton var vädret här i Lund som en ljummen vårdag. Ett ögonblick funderade vi på att skapa en ny tradition och gå till kolonilotten och grilla korv till lunch, men sen blev det inte så.
Vi hade ett sparsmakat julbord, bara det vi var mest sugna på, som janssons frestelse, gravad lax, Niklas revben, sallad med syrad rödkål, inlagd sill, mammas köttbullar och färsk spansk korv. Jag har längtat efter gravad lax i flera månader, och fick ett fint recept av min kollega E. Jag gjorde en enkel gravlaxssås med honung till.
Lime- och citrongravad lax
400 g laxfilé (mittbit) som varit fryst 3-4 dagar
1 dl socker
1 dl salt
2 lime, skal och saft
skalet från en citron
vitpeppar
Dag 1: Gnid i laxen med de andra ingredienserna. Lägg den i en påse eller en djup skål som täcks. Låt stå kallt i ett dygn. Vänd laxen ett par gånger.
Dag 2: Ta upp laxen, ta bort skinnet. Torka av kryddblandingen och skär laxen i fina skivor.
Honungsgravlaxsås
2 msk skånsk senap
1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
1 krm salt
0,5 krm mald vitpeppar
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 msk granatäppelvinäger
1 dl neutral rapsolja
finklippt färsk dill, nästan en hel kruka
Rör ihop senap, honung, salt, peppar och de båda vinägersorterna. Vispa i oljan, och rör sedan ner dillen.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home