Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Friday, October 29, 2010

Trevliga tuggiga bitar till fikarasten

Det här är ett mellanmål som innehåller fler nyttigheter än en vanlig kaka. Ursprungsreceptet är Nigellas "breakfast bars", som jag har ändrat en liten smula på. Bitarna är goda, rejält tuggiga och lagom söta, och min jobbsambo tycker om när jag tar med dem till arbetet.

Mellanmålsbitar, 20 stora (som ovan) eller 40 mindre (rekommenderas)

en burk kondenserad mjölk, ca 400 g
250 g havregryn (Sempers eller Carlshamns rena om du äter glutenfritt)
75 g kokosflingor
100 g torkade tranbär
125 g blandade fröer (t ex solros-, sesam- och pumpa-)
125 g osaltade och orostade cashewnötter

Sätt ugnen på 125 grader. Fodra en form, ca 23 x 33 cm, med bakplåtspapper.

Värm den kondenserade mjölken i en kastrull. (Var uppmärksam för den bränner lätt!) Under tiden blandar du övriga ingredienser i en skål. Rör ner mjölken när den blivit varm. Bred ut smeten i formen.

Baka "kakan" en timma i ugnen. Skär den i bitar ungefär en kvart efter det att du tagit den ur ugnen. Låt kallna.

4 Comments:

Blogger Erika said...

Hej!
Tänkte testa ditt recept men är lite fundersam kring den kondenserade mjölken. Använder du sötad? Jag hittade bara osötad på affären, men misstänker att receptet kräver den sötade varianten...?
/Erika

11:45 PM  
Blogger Viktoria said...

Hej Erika! Nigella skriver ju att de här "barsen" i princip är som en variant av mjölk och flingor. Den kondenserade mjölk jag använde är sötad (och det behövs) och 11 gånger sötare än vanlig mjölk om jag inte minns helt fel. Så du får nog tillsätta en del socker om du använder osötad kondenserad mjölk...

10:57 AM  
Blogger Erika said...

Hej igen!

Nu har jag gjort dem och det blev riktigt gott. Jag tillsatte lite honung, ca 1½ msk, i den varma mjölken innan jag blandade det med resten. Det blev alldeles lagom sött tycker jag.
De är mäktiga! Delade i ca 40 bitar jag med och har svårt att se att man ska få i sig en som är dubbelt så stor.

7:43 AM  
Blogger Viktoria said...

Hej Erika! Kul att höra hur det gick med dina bars! Och att de blev goda trots att du använde mindre socker. Jag tyckte också att de blev omöjligt stora innan jag delade dem en gång till. Ha det bra!

11:59 AM  

Post a Comment

<< Home