Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Tuesday, September 23, 2008

Det är trevligt med lite sällskap

Min son är fortfarande hemma från dagis och maken och jag delar på vård av barn-dagarna. Vi har det ganska mysigt, ser filmer, lagar mat och går stillsamma promenader som av nån anledning ofta slutar i leksaksaffären. Igår kom en kompis och hennes dotter och hälsade på. De hade med sej inlagda gurkor och hemkokta lingon till mej (försenad födelsedagspresent), och sockerkaka.

Jag hade bakat Mia Öhrns dubbeldäckare med cappuccinokräm från "Mitt eget kafé". Jag vet inte varför man blir så kaksugen när man går hemma men så är det åtminstone för mej. Och jag kan inte låta bli att fnittra förtjust åt Mia Öhrns tipsruta bredvid receptet: "Släng ut badrumsvågen och skaffa en liten digitalvåg till köket i stället. Det är viktigt att använda rätt mängd mjöl i recepten, och mjöl är mycket enklare att väga än att mäta."

Dubbeldäckare med cappucciniokräm, ca 20 dubbla kakor

cappuccinokräm:
125 g vit choklad, hackad
0,5 dl vispgrädde
1 tsk kaffepulver

chokladkakor:
200 g smör
1 dl strösocker
4 dl (240 g) vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver

Koka upp vispgrädden till krämen och ta kastrullen från plattan. Rör snabbt ner kaffepulvret och chokladen, fortsätt röra tills krämen är slät. Ställ kallt i en timma så att krämen stelnar.

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret till kakorna. Rör ner de övriga ingredienserna och forma små bollar, cirka 40 stycken. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen 6 minuter (eller lite till kanske - du känner på lukten när de är klara). Låt svalna.

Spritsa ut kräm på undersidan av hälften av kakorna. Lägg ihop med resten av kakorna.

7 Comments:

Blogger Tina said...

Åh, en sån kaka skulle jag vilja ha just just nu. Postar du?

11:49 AM  
Blogger Lotta Danielsson said...

sin månad i lugn och stilla. Det låter inte som en alltför lätt uppgift att hålla en fyraåring någorlunda lugn.

Stor kram till er båda

Just det du har en nominering på min blogg :) (http://www.curious.nu - man får ju bara kommentera med google-konto)

12:14 PM  
Blogger Lotta Danielsson said...

hmmm - vart tog första halvan av min kommentar vägen???

Nåväl, jag har ägnat kvällen åt att läsa ikapp på mina favvobloggar och hoppades att sonens OP gått bra och att han inte lider allt för mycket av sin månad i stillhet ... :)

1:28 PM  
Blogger Bendel said...

Har också den boken och har bakat en del i den, tom till lille t:s dop. Allt har blivit bra. Btw träffar jag snart ovan nämnda författare.

1:31 PM  
Blogger Pär said...

Hej,

Från en skånsk matbloggare till en annan.

Jag är lite upprörd över Bergendahls hantering av vår mjölk, så jag skickar en länk till mitt inlägg om detta...
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.4721668

4:45 AM  
Blogger Viktoria said...

Tina, kakorna är slut... Jag bakar dem nog snart igen - vart ska jag skicka???

Lotta, tack för att du frågar. Min son mår oförskämt bra. Vi ska på återbesök till kirurgen på onsdag och sen blir han förhoppningsvis snart friskskriven. De senaste dagarna har det varit mycket spring i benen (sonens).

Pia, hälsa Mia att hon är en toppensockerpingla.

Pär, i min affär finns det skånsk mjölk. Spännande att du känner skillnad mellan olika fabrikat/landskap - jag vet inte om mitt smaksinne är så välutvecklat, men jag har hört talas om fler som är som du.

12:00 PM  
Blogger Kinna Jonsson said...

Mia örn är smal som en sticka så jag gissar att hon inte äter så mycket av kakorna. Väger hon kakorna på digitalvågen...för att inte äta för mycket. Hon ser så härligt pigg och fräsch ut. Verkligen trevlig!

10:27 PM  

Post a Comment

<< Home