Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, March 02, 2008

Koriandernudlar med limeräkor

Vi håller på att flytta runt inom lägenheten för dottern ska få ett eget rum. Hon får inte vara i storebrors rum och i vårt sovrum klättrar hon bara upp i fönstret och det ser farligt ut - hon behöver verkligen något eget. Så min dator får snart ännu mindre utrymme, för att inte tala om alla mattidningar jag har som maken tycker att jag tittar för sällan i, alla kläder som jag samlat i nostalgi, de udda strumporna (jag har bara udda strumpor), gamla pärmar från utbildningen och annat halvskräp. Med andra ord har jag ett utmärkt tillfälle att bli lite mer organiserad.

Igår kväll gjorde vi koriandernudlar med limeräkor; det blev riktigt smakrikt och dessutom var det snabblagat. Receptet kommer från senaste LagaLätt (nr 3 -08).

Koriandernudlar med limeräkor, 4 port

250 g risnudlar (glasnudlar i originalreceptet)
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
en liten bit ingefära (mitt tillägg)
1 msk rapsolja
1 krm cayenne
2 msk pressad lime
400 g skalade räkor
1 kruka koriander, grovhackad
0,5 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Sätt på nudelvattnet. Finhacka lök, vitlök och ingefära och fräs hacket i oljan. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Värm alltsammans. Njut med en stor sallad.

5 Comments:

Blogger Jessica said...

Du, jag tänkte på det där med att fundera över vad som passar alla vid en middag, också allergiker. (Jag har också tid att tänka :) )
Och kom på att Nobelstiftelsen lägger rätt stor möda varje år på att anpassa menyerna så att det inte ska märkas att man har fått ta bort något. Om du känner för det eller skulle ha tid för tid och sådär så kanske man kan kontakta dem. De måste ju anlita dietister för sitt arbete. Därmed inte sagt att man får något svar. Jag bara tänkte, och blev nyfiken själv av egen anledning ;)

10:45 AM  
Blogger Lagers tabberas said...

Verkar lite som att allt smakar koriander, pakchi. Det var för övrigt det första jag lärde mig på Thai, "ingen koriander tack".
Jag har ett recept, mer i original, här om Du vill hålla till godo. Det är förvisso med pla mueuk, bloäckfisk, men byt ut den mot thairäkor istället så vips - en riktig thairätt som jag brukar inleda måltiderna med när jag lever under solen. hett, gott och salt.

1:17 PM  
Blogger Viktoria said...

Tack för fina kommentarer! Jessika, har jag verkligen inte svarat dej? Ursäkta! (I tanken har jag gjort det för länge sen!) En mycket spännande idé du har, skulle gärna följa upp den om jag har tid bara.

Göran, tack för ditt uppriktiga inlägg och för det mer ursprungliga receptet! Angående koriandern i receptet jag publicerade så tog jag i ärlighetens namn bara hälften, men jag gillar koriander och gjorde främst så för sonens skull. Lite hetta under solen är ju aldrig fel heller.

1:04 AM  
Blogger Aidaho said...

nu har jag äntligen provat saras makrill med dillpesto, jag blev lite osugen när jag läste ditt inlägg om att det inte blev så bra men idag blev det ändå av. Jag gjorde som så att jag hade i mer solroskärnor än vad receptet sa, tills smeten blev mer ett smör, dessutom hade jag mindre ost. Resultatet blev bra. Det funkade. Däremot saltade jag som vanligt och det var dumt...

1:47 PM  
Blogger Viktoria said...

Vad roligt att du lyckades med Saras makrill, Aidaho! Tack för tipsen, fast jag vet inte om jag vågar mej på ett försök till...

2:02 AM  

Post a Comment

<< Home