Ost, ost, ost!
Igår kväll åt vi (bland annat) en lökgratäng med olika ostar som vi vuxna tyckte mycket om. Den smakar lite som Janssons frestelse fast utan potatis och nästan godare. Senare på kvällen var jag på invigning av Bengtsons ost- och vinbar. Det är nog ett lyckodrag att öppna ett sånt ställe i Lund. Jag som älskar ost (och vin!) kommer att gå dit fler gånger.
Såhär gjorde jag gratängen:
Lökgratäng med tre sorters ost, 4 port
6 gula lökar
ca 2 msk neutral olja
150 g gorgonzola, nån rätt mild och krämig variant
0,5 dl mascarponeost
0,5 dl torrt vitt vin
blad från färsk timjan
nymald peppar och lite salt
1 dl grovriven parmesanost
Sätt ugnen på 175 grader. Skiva löken tunt och stek den glansig i oljan.
Mixa ihop gorgonzola, mascarpone och vitt vin. Salta och peppra röran. Blanda den med lök och timjan. Häll alltsammans i en ugnsfast form. Strö över parmesanosten och gratinera det hela i 30-40 minuter. Höj eventuellt värmen mot slutet. Gratängen är klar när löken är mjuk och alltsammans har en vacker färg.
Det blev chokladfondue efteråt. För att det var fredag. Jag smälte Lindt Madagascar och vispgrädde och vi dippade blåbär, bitar av kiwi, banan och plommon däri. Mycket populärt.
2 Comments:
Det lät väldigt gott! Bra om man som jag har en massa lök att ta hand om i sin köksträdgård...
/ Anna
Låter mycket gott!
Post a Comment
<< Home