Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, July 10, 2011

I går bakade jag pajer till slåtterdagen


Vi åt sill och potatis i ett partytält på den nyliade ängen. Min dotter var lite kinkig och hungrig så jag missade erbjudandet om citronmelissnaps, men det blev bra ändå. Sen åt vi mina bärpajer med yoghurtgrädde.

En svartavinbärspaj och en krusbärspaj

Smuldeg till två rätt små pajformar (ca 20 cm i diameter):
150 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl ljust muscovadosocker
1,5 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla degingredienser med händerna tills det blir en kletig massa. Dela sedan degen i två delar. I den ena blandas ca 75 g hackad pekannöt, i den andra blandas 75 g hackad cashewnöt (osaltad, orostad).

Lägg 350 g krusbär (ev delade om de är stora, då tycker jag att de upplevs mindre sura) i den ena formen. Blanda krusbären med en knapp matsked majsstärkelse (Maizena) och 1 dl strösocker. Gör sedan likadant med 350 g svarta vinbär i den andra formen (men de bären behöver inte delas).

Fördela smulet över pajerna, pekannötsdegen över krusbären och cashewnötsvarianten över vinbären. Grädda pajerna i mitten av ugnen 25 minuter.

Servera med vispad grädde blandad med tjock grekisk yoghurt och vaniljpulver. (Jag brukar ta mer vispgrädde än tjockyoghurt.)

Vädret ser ut att bli fint idag också. Jag började morgonen med en obarmhärtig springtur på innergården. Hoppas ingen såg mej. Dottern väckte mej och ville öva på sin cykel, och jag sprang och sprang och höll i den där pinnen. Det var säkert bra för mej, men fasen vad jobbigt.

1 Comments:

Anonymous Martin Evans said...

Loved reading this thannk you

9:22 PM  

Post a Comment

<< Home