Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, July 31, 2011

Briam med bönor


Vår alldeles egenodlade potatis Cherie smakar väldigt gott och jag är grymt stolt över den. Häromdagen visade jag entusiastiskt en kollega hur fantastiskt vacker och rosa potatisen är före kokning. "Men rosa potatis brukar ju finnas på ICA", sa hon, och det är sant; i min förundran över att jag har odlat egen potatis har jag glömt att jag faktiskt ofta brukar köpa den rosaskaliga Asterix.  Men smaken och den fina konsistensen på min potatis - den brukar inte jag hitta på ICA. Så det så.

Bondbönorna börjar bli klara och i fredags åt vi de första. Jag vet ju hur lite det blir kvar när man tar ut bönorna ur baljorna, men en aning komiskt blev det ändå när det bara var en halv deciliter kvar efter skalning och kokning och man är fem personer som ska dela... Tur nog så hade vi tomater också.

Briam är en grekisk ugnsbakad grönsaksrätt med potatis, ungefär som en ratatouille i ugn. Min version (vid fetaosten på bilden) är baserad på Pluras briam, och den innehåller stora vita bönor, men jag hoppade över potatis för det åt vi till. Nåväl, det här är gott.

Briam - ugnsbakade tomatsåsiga grönsaker

1 squash skuren i bitar som inte är alltför små
1 aubergine, skuren som squashen
2 röda paprikor skurna i bitar
2 gula eller röda lökar, tunt klyftade
4 vitlöksklyftor, fint hackade
4 dl stora vita bönor, kokta - det är godast om man kokar dem själv
en knippa färsk oregano
2 buketter färsk dill
2 burkar tomater, t ex Muttis körsbärstomater
2 msk tomatpuré
0,5 dl olivolja
ca 1 msk vitvinsvinäger
salt, nymald peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka oregano och dill. Blanda alla ingredienser utom squash, aubergine och paprika, och spara ungefär hälften av olivoljan till senare. Häll tomatsåsen med bönorna i en stor ugnsfast form. Lägg grönsaksbitarna ovanpå och pensla dem med oljan som är kvar. Kör i ugnen ca 50 minuter, tills allt bubblat ihop och grönsakerna fått fin färg.

2 Comments:

Blogger Fröken Dill said...

Härligt gott!
Nu får också vi egenodlad nypotatis från kökslanden.
Hälsar sommar-Dillen

3:42 AM  
Anonymous Anna B said...

Ja en sak är säker: Cherie är mycket godare än Asterix. Gött att äta sitt egenodlade.

5:14 AM  

Post a Comment

<< Home