Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, September 18, 2005

Musselpussel


Varje dag efter jobbet har maken lagat middag av sådant som finns i kyl, frys och på torget. Det är lyx att komma hem till vällagad mat! När jag var föräldraledig brukade jag tänka ut nåt och handla, men mer än så hann jag inte. Och jag är ganska opraktisk av mej i vissa avseenden, köper en massa ny mat varje dag för att jag får en idé, men är dålig på att utnyttja det som faktiskt finns hemma.

I går gjorde jag vildsvinstek. Egentligen skulle jag bjuda på lammstek, men det fanns inte i affären och istället lockade vildsvinet. Det blev torrt. Först klappade vi in det med kryddor, stekte det runtom och la in det i ugnen på 175 grader tills innertemperaturen var 65 grader, och sen fick det vila i en kvart. Det såg bra ut när jag skar upp det, lite rosa och saftigt, men var överstekt. Var temperaturen för hög eller skulle jag valt karrén som är saftigare eller får man helt enkelt finna sej i att magert kött blir gråsegt?

Nåväl, i fredags åt vi riktigt gott! Det blev nudlar i buljong med marinerade musslor; receptet är från Kocklandslagets underbara värld (fast jag glömde köpa sockerärter och fick inte tag på sobanudlar, annars har jag följt receptet ganska väl). Rätten går mycket snabbt att tillaga när man väl hackat grönsakerna. Nudlarna som blev kvar till gårdagen åt vi till lunch med chilistekt rökt tofu och några stänk citron och sesamolja.

Nudlar i citrongräsbuljong med marinerade musslor, 4 port

musselbuljong:
1,5 kg blandade musslor (vi använde blåmusslor)
2 schalottenlökar, hackade
1 vitlök, finhackad
1 tsk hackad ingefära
1 citrongräs i bitar
6 dl torrt vitt vin

marinad:
1 tsk hackad ingefära
några korianderblad
1 röd chili, urkärnad
2 msk japansk soja
2 msk färskpressad lime

soppa:
150 g sobanudlar (eller någon annan god nudelsort)
2 skalade morötter
100 g skalad rättika
100 g sockerärter
4 salladslökar
2 citrongräs
1 msk smör
1 tsk sesamolja
0,5 tsk salt

Börja med musselbuljongen. Borsta musslorna noga under rinnande vatten. Kasta dem som är öppna. Låt musslorna svettas på hög värme i en kastrull. Tillsätt lök, ingefära, citrongräs och vin. Koka musslorna under lock tills de öppnar sej. Tag upp dem och spar buljongen till soppan.

Marinaden: Riv ingefära, strimla chili och koriander. Blanda med soja och limesaft. Plocka musslorna ur skalen och lägg dem i marinaden.

Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Strimla morötter, rättika, sockerärter och salladslök. Finhacka och fräs citrongräset i smöret utan att det tar färg. Tillsätt morötter och musselbuljong och låt sjuda i 3 minuter. Lägg i rättika, sockerärter, salladslök och nudlar. Smaksätt med sesamolja och salt. (Det vore nog fint att servera musslorna i sina skal runt soppan.)

5 Comments:

Blogger Annette said...

Mmmm... Det här låter ju helt underbart. Utprintat! Kanske för en fredagsmiddag tillsammans med Mannen i mitt liv!

Om vildsvinsstek:
Viltkött är ju oftast magert (vilda djur joggar mycket i skogen och äter praktiskt taget aldrig chips och ostmackor), och kan därför vara ganska torrt. Om du vill ugnssteka skulle jag satsa på karrén - den är ju litet fettmarmorerad av naturen.
Med magrare stek brukar jag bräsera i stället för att ugnssteka - det blir alltid saftigare. Och viltstek är en av de få kötträtter som jag ALLTID äter med sås av något slag. Bräserar man får man ju automatiskt en väldigt god sky, som kan funka som sås i sig.

1:47 AM  
Blogger Viktoria said...

Tack för bräseringstipset! Vi hade gott om Cissis rödvinssås till köttet så helt misslyckat blev det inte...

Och lycka till med musslorna och Mannen i ditt liv!

1:57 AM  
Blogger Lisa said...

Karré! Godare, mörare, saftigare. Vildsvinsstek är ingen höjdare. Och mycket dyrare. Vi lever på vildsvinskarré här hemma.

7:01 AM  
Blogger Viktoria said...

Jag har en stående beställning på vildsvinskarré i Saluhallen (Lund), men de två senaste fredagarna har de inte kunnat fixa fram den och nu till helgen ska jag vara ensam med sonen (och äta 1,5 kg vildsvinskarré?)...

11:24 AM  
Anonymous Anonymous said...

情趣用品,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,色情,成人影片,色情影片,免費A片

情趣用品,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊

情趣用品,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影

A片,aio,av女優,av,av片,aio交友愛情館,ut聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,視訊聊天室,080苗栗人聊天室,上班族聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,一夜情聊天室,情色聊天室,情色視訊,美女視訊,辣妹視訊,視訊交友網,免費視訊聊天,視訊,免費視訊,美女交友,成人交友,聊天室交友,微風論壇,微風成人,sex,成人,情色,情色貼圖,色情,微風,聊天室尋夢園,交友,視訊交友,視訊聊天,視訊辣妹,一夜情

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣

情趣用品,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,日本AV,寄情築園小遊戲,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,色情遊戲,一葉情貼圖片區,色情網站,色情影片,微風成人, 嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,18成人,成人影城,成人圖片,成人影片,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,080視訊聊天室,視訊聊天室

情色,A片,AIO,AV,日本AV,色情A片,AV女優,A漫,免費A片,A片下載,情色A片,哈啦聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費視訊聊天,上班族聊天室,080中部人聊天室,視訊聊天室,視訊聊天,成人聊天室,一夜情聊天室,辣妹視訊,情色視訊,成人,成人影片,成人光碟,成人影城,自拍

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,A片,A片,情色,情色

情趣用品,A片,aio,av,av女優,a漫,免費a片,aio交友愛情館,a片免費看,a片下載,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,色情影片,情色網,色情網站,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人小說,成人電影

9:12 PM  

Post a Comment

<< Home