Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, August 27, 2006

Min nyaste besatthet


När jag gick i skolan var risotto kokt ris med grönsaker i. Inte förrän ganska nyligen har jag förstått hur mer "äkta" risotto kan smaka. Det ska vara vin i, buljong och ganska mycket parmesan och det ska vara kletigt (nästan lite rinnigt, säger de som vet). Jag är ingen expert, men senaste tiden har jag gjort risotto med rödvin en gång, färska sugarsnaps en annan och i fredags med kantareller. Ni kan se kantarellrisotton i min grötskål på bilden ovanför. Idag stekte vi resterna som risottokakor och det blev mycket gott. Fråga inte hur jag gjorde risotton; jag följde grundreceptet på Zetas förpackning carnaroliris och maken har precis varit ute med soporna...

I Jamie Olivers "The Return of the Naked Chef" finns ett par risottobilder som jag brukar titta längtansfullt på, dels ugnsbakad vitlöks-, timjans- och mascarponerisotto med rostade mandlar och brödsmulor, dels vit risotto med citrontimjan, skivad prosciutto, pecorino och smulad getost (receptnamnen fritt översatta från engelska av mej). ÅÅÅ. Och sen Karin Franssons dessert: karamelliserad risotto ur "Karin Franssons örtamat". Det blir mer risotto framöver, det kan jag lova.

2 Comments:

Blogger Maria said...

Jag har precis invigt sambon i risottons underbara värld så hos oss blir det nog mer risotto framöver. Han levde också med minnet av skolbespisningens låtsasrisotto och det är ju så långt från verkligheten man kan komma!

1:29 AM  
Blogger Jessica said...

Karin Fransson är just vad man behöver när man är så stressad att man knappt vet vad man heter. Att lyssna på hur man tar tillvara på sommarprimörer är bortom den vanliga tillvaron.
Jag gillar min risotto ganska fast, det ska vara på vitt vin (tycker rött ser äckligt ut), smör, god buljong och bra med parmesanost.

6:24 AM  

Post a Comment

<< Home