Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, April 23, 2006

Lamm med lavendel

Vuxenkollektivet "Russinet" mittemot hade arbetsdag på innergården igår. I kortärmat rensade, planterade och klippte tanterna och farbröderna buskar och blommor medan sonen och jag grävde förstrött bland småstenarna. Mellan husen var det riktigt varmt och skönt. Sen gick vi in och lagade mat. En bra dag.

Menyn som jag hade planerat för de goda vännerna var lite snodd och blandad, men blev ganska lyckad.

Annettes salta havrekakor till fördrinken

Lavendelmarinerade grillade lammkotletter, "drucken potatis" (potatisgratäng med vitt vin, kan hittas hos Pille 27:e mars -06), svartrot bräserad i balsamvinäger, spenat- och morotssallad

Citronkräm med hallon

Min favorit blev Annettes salta havrekakor med bland annat parmesan och pinjenötter - ett ljuvligt tilltugg (som dessutom är oförskämt enkelt att tillaga). Mums, de havrekakorna kommer jag att göra många gånger.

De druckna potatisarna blev också lyckade och smakade syrligt gott av vinet. Fast nästa gång dubblar jag nog receptet; det kändes väl snålt för fyra.

Lavendellukt har jag en lite kluven inställning till sen vi hade problem med mal för ett par år sedan. Jag tvättade, tvättade och tvättade alla kläder, men hittade inte malhärden förrän det började flygas runt en mycket gammal fåtölj. (Varför berättar jag den här osmakliga historien, den känns ju lite malplacerad?) Men förutom att lavendel används som malmedel kan dess parfymerade doft också ge en smått romantisk och somrig smak åt mat och kakor, och det tycker jag om. Jag la lammkotletterna i marinaden dagen innan och det blev faktiskt lite lagom mycket lavendelsmak på de grillade kotletterna. Såhär gjorde jag marinaden:

Lavendelmarinad, till 6-8 lammkotletter

2 msk olivolja
2 msk kinesisk soja
2 msk honung
1 msk torkad lavendel, mortlad
1 tsk torkad rosmarin, mortlad
0,5 tsk harissa
salt och nymald svartpeppar

Receptet på citronkräm kom från Buffé nr 4 -06. Tillsammans med hallonen var krämen ok (men inget jag gör om eller vill skriva mer om).

1 Comments:

Blogger Kinna Jonsson said...

Jag har printat havrekakorna, för de såg verkligen goda ut när man läste beskrivningen. Banne mig nu måste jag göra dem.

12:04 PM  

Post a Comment

<< Home