Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, September 29, 2012

Mina bästa räktacos

 
Jag är så lycklig över att jag fick åka på den där konferensen i USA, och att jag sedan kunde stanna i Chicago över helgen. Och där står jag och fotograferar vid den berömda Bönan!

Tack för tipsen jag fick inför resan! Jag tillbringade lång tid inne på Anthropologie-affären, och hade det funnits mer plats i väskan och i köksskåpen hemma hade jag köpt fler saker (mitt tips till er - de vackraste tallrikar jag nånsin har sett kan beställas via nätet!).


Den här helgen är jag hemma i Lund, men resten av familjen är i Falköping/Göteborg. Plötsligt har jag massor av tid över för bloggning, och då måste jag passa på.

I torsdags gjorde jag en riktigt god och lättlagad rätt som jag tycker förtjänar uppmärksamhet. Alla barnfamiljer verkar ju äta tacos, men jag tycker bättre om räkor än köttfärs. Den här räkpannan kan ersätta tacokryddad köttfärs rakt av, och man kan använda alla sina vanliga favorittillbehör.

Tacoräkor, 4 port
Lägg till valfria tillbehör, vi hade majs, avokado, tomat, mjuka tortillabröd, ris (onödigt om man har bröd), tacosås, gräddfil, och riven ost är ju alltid gott.

400 g skalade räkor, t ex frysta och tinade
0,5 dl olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 tsk mald spiskummin
1 msk tomatpuré
saften från en halv lime
nymald svartpeppar
ca en tredjedels kruka färsk koriander, finklippt

Värm oljan i en stekpanna och stek lök och vitlök mjuk tillsammans med spiskummin. Låt tomatpurén fräsa med ett par minuter. Häll på limejuicen. Stäng av plattan och tillsätt räkorna. Låt alltsammans bli lite varmare än ljummet, men det får inte koka. Peppra och strö på koriander.

Sunday, September 16, 2012

Till Chicago på onsdag!

Jag har blivit inbjuden till ett symposium i Chicago. Jag tror fortfarande knappt att det är sant, men det är det! Under ett par dagar ska jag lyssna på föreläsningar och diskussioner kring ett av mina mest spännande arbetsområden.

Sen stannar jag i Chicago över helgen. Det är första gången jag är i USA och jag är faktiskt mest sugen på att bara gå runt och göra lite vad som faller mej in... Men nu behöver jag er hjälp, för jag vill ju inte heller missa en massa. Så, om du har varit i Chicago får du gärna hjälpa mej med tips:

1. En spännande restaurang - billig eller lite dyrare spelar inte så stor roll - bara den har något extra
2. En bra mataffär (helst ekologisk)
3. Finns det något man vill köpa med sej från en amerikansk mataffär?
4. Bästa amerikanska kokboken, gärna med grön mat, och skriven av någon amerikansk kock jag inte känner till
5. En klädaffär man gillar om man brukar tycka om vackra begagnade klänningar eller mjuka kläder från Noa Noa, Jenny Hellström och Gudrun Sjödén

Sunday, September 09, 2012

Äter barn baljväxter?

I mitt arbete besöker jag ibland kök i förskolor och skolor. Häromdagen var jag på en skola där man konsekvent serverar klimatsmart mat. Bland annat så minskar man på rent kött och bjuder på mer rotfrukter, baljväxter och grönsaker. För att lyckas med detta blir det mycket gratänger, grytor och soppor på menyn. Jag tyckte matsedeln lät fantastiskt god, men en del barn - speciellt i de lägre klasserna - gillar inte när maten är för hopblandad. Så, ska förskolor och skolor bara erbjuda mat som barn tycker om? På den skolan jag besökte hade de haft ett "krismöte" efter ett par månader med den klimatsmarta maten, och sedan gjort ändringar för att maten skulle bli mer populär. Och det låter väl bra att man ifrågasätter det man gör och är beredd på kompromisser!
 
Jag har inget svar på om barn äter baljväxter generellt sett. En del barn gillar det, andra inte - precis som vi vuxna. Vissa barn tycker inte om för blandad mat, medan det för andra är det sättet man möjligtvis kan äta baljväxter på. Som så mycket annat handlar det om att vänja sej och om personlig smak. Ibland tror jag det är dumt att säga att maten är vegetarisk (om det inte är till en vegetarian). "Kökets dundergoda lasagne" klingar till exempel bättre än "vegetarisk lasagne". Naturligtvis är det viktigt att barnen äter av skolmaten, men om ett friskt barn äter lite sämre nån dag är det oftast ingen katastrof. Jag tror att det måste råda balans mellan hur nyttig och klimatsmart maten är och vad barnen tycker om.
 
 
Hemma hos oss har vi ett barn som ÄLSKAR baljväxter och ett barn som envist petar bort alla synliga bönor och ärter. Blandar man mixade baljväxter i maten är det inga problem. Grillade lammbiffar med hälften lammkött och hälften kikärter smakar lamm-falafel och mums, tycker vi alla. (Receptet kommer från den fina kokboken "Sju årstider i Majas kök", och tomatsalsan till är också riktigt god.)  
 
 
Den vinnande kakan med mixade kikärter, kokt potatis, mandelmjöl, rapsolja, lime och hallontopping lät knasig, liksom för bra och nyttig för att vara sann. Nu har jag gjort den två gånger och den är faktiskt sant god. Som en saftig mandelkaka eller Kronans kaka med lime- och hallonbrytning, eller som ostkaka, som min son sa. Man behöver inte berätta att det är kikärter i förrän möjligtvis efteråt.