Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, June 30, 2012

Rostad rödbetssallad med svamp och kapris


Det är inte semester för mej förrän om en vecka, men resten av familjen är redan ledig så jag känner mej också lite lagom avslappnad. Och förväntansfull. Just den här sommaren kanske blir bättre än nånsin.

Idag var det lunch på balkongen, och salladen jag ska skriva om var en sidorätt som faktiskt blev rätt lyckad.

Rostad rödbetssallad med svamp och kapris

ett knippe färska rödbetor
250 g champinjoner
olivolja
en liten purjolök
0,5 dl inlagd kapris

dressing:
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1 tsk flytande honung
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala rödbetorna och halvera eller klyfta dem beroende på hur stora de är. Skölj och dela varje champinjon i två delar. Lägg rödbetor och svamp på en plåt med bakplåtspapper och häll olivolja över. Salta och peppra lite lätt. Rosta det hela i ugnen i 30 minuter eller tills det ser klart ut och rödbetorna är mjuka.

Strimla purjolöken fint.

Vispa ihop dressingen och smaka av med salt och peppar. Blanda alltsammans.

Thursday, June 28, 2012

Med hälsning från mitt hemliga smultronställe

Saturday, June 23, 2012

Mumsig grön potatissallad


Här blir det då inget skrivet om gårdagens jordgubbstårta även om den såg snygg ut. Det räcker inte att se tjusig ut om man inte smakar så gott...

När regnet försvann blev det en finfin midsommaraftonskväll på kolonilotten. Vi grillade lammkotletter och åt med potatissalladen ovan. Vi hoppade på vår nya studsmatta, drack vin/fläderblomssaft. Och sen åt vi den där misslyckade tårtan som jag inte ska skriva om.

Potatissallad i olika varianter återkommer vi ofta till. Igår var det förutom färskpotatis, gröna sojabönor (Icas, från frysen), hemodlad mangold, finklippt persilja och dill, rostade pekannötter och en lagom smakstark vinägrett med senap, vitlök och honung.

Monday, June 18, 2012

Nu är det nästan sommarlov


Idag var det stängt på dagis, skola och fritids och jag var hemma med barnen på förmiddagen. Jag gjorde mej till lite och stekte danska plättar med fläderblommor i till frukost. Jag använde ett vanligt pannkaksrecept, men bytte ut en fjärdedel av vetemjölet mot havregryn för att jag tycker att det är gott. Och så öste jag i fina små doftande fläderblommor. Med jordgubbar till blev det nästan fest!

Monday, June 04, 2012

En ny bok om mat och poesi


Nyligen kom "Poäter" ut, en bok om mat och poesi. Poesin handlar sällan om njutbar mat, konstaterar författaren Niklas Schiöler. Boken är värd att läsas ändå, även av oss som framför allt sysslar med det goda och njutbara. Josefine Holmström skrev om boken i gårdagens understreckare i Svenska Dagbladet.

Vi har smittat varandra, jag och min man. Hans matintresse har ökat sedan han träffade mej och min kärlek till poesin har växt. Och ja, ni ser rätt: boken är faktiskt dedicerad till mej... (Man kan köpa den här, bland annat.)