Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, April 29, 2012

En riktig höjdarpicknick


Vi packade korgen full med kikärts- och olivsallad, frukt på spett och fantastiska pizzor med mögelost och vindruvor. Pizzareceptet fick jag av en av mina bästa vänner som samlat alla sina favoritrecept i en egen kokbok. Även om kokboken inte är utgiven av något förlag så är det den kokbok jag gillar mest hemma, både för de vackra bildernas skull men också för att den innehåller roliga recept (och en del av dem har jag en personlig relation till eftersom jag åt dem för första gången när jag gick på lågstadiet...).

Barnen älskade pizzorna och spetten, men kikärterna ramlade mest på marken. Det var sol och vi fick fräknar på näsan. Gud, vad jag har längtat efter detta.

Lenas pizzor med mögelost och vindruvor, en plåt

en rulle färdig pizzadeg (utan tomatsås på!)
140 g mögelost, t ex Kvibille ädel special
en halv burk mascarponeost
1 rödlök
en klick smör
50 g valnötter, hackade
drygt 100 g vindruvor, halverade

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mögelosten med mascarponeosten. Bred ut oströran på pizzabottnen. Grädda i 10 minuter.

Skiva löken och mjukstek den i smöret.

Ta ut plåten från ugnen. Lägg på stekt lök och valnötter. Grädda i cirka 7 minuter till. Strö över vindruvor.

Wednesday, April 25, 2012

En förklädd fiskgratäng


Ogräset växer överallt, och på min dotters dagis frodas ramslöken. Min man reser mycket just nu och barnen har blivit stora och det funkar rätt bra att vara ensam med dem. På jobbet arbetar jag delvis med ett projekt där jag i mina bästa stunder känner mej som Jamie Oliver, ni vet när han kämpar för bättre mat i skolan! (Jag kan berätta mer en annan gång.) 

Fiskgratängen på bilden - ser inte alls ut som en fiskgratäng. Men riktigt god är den, och verkligen värd att lagas.

Monday, April 09, 2012

Viktorias nässelpiroger


Det känns att det är vår när man kan plocka nässlor. Det är nåt med lukten, lite vårfrisk och unken på samma gång, och färgen: en grönhet som sprider sej. Och sen ska man göra nåt med de sticksiga bladen. Oftast klipper jag dem smått och har klippet i pannkakor för det ser så fint ut. Mina nässlor smakar järn i munnen, förmodligen för att jag tänker på att de innehåller rätt mycket järn. Idag åt vi nässelpiroger till lunch. Jag älskar det, och jag vet inte om det gäller resten av familjen också, men de åt snällt i alla fall.

Nässelpiroger, ca 15 st

fyllning:
0,5 liter nyplockade hoppressade nässlor, väl sköljda
250 g ricotta
2 dl finriven parmesan
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

filodeg (jag vet inte exakt mängd)
olivolja
solrosfrön

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa nässlorna med ricottan, tillsätt parmesan och smaka av med salt, peppar och vitlök.

Klipp kvadrater av filodegen. Lägg ett par matskedar fyllning på varje bit filoark och gör avlånga små paket. Det gör inget om de ser lite olika ut! Pensla med rikligt med olja och strö på solrosfrön. Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper. Sätt plåten i ugnen cirka 20-25 minuter, eller tills pirogerna fått fin färg.

Sunday, April 01, 2012

Brysselkex five spice & pumpafrö


Jag har alltid varit svag för yogi-te, och på senare tid speciellt den sorten som heter sweet chili. Teet innehåller bland annat lakrits, mynta, chili, kanel och svartpeppar, och en massa annat. Nu finns det mörk choklad som jag är smått galen i, i samma märke (yogi tea) och med samma kryddblandning. Det finns en eldig eftersmak däri, det smakar inte sprit men ger en liknande känsla i kroppen.

I dag var jag nere hos grannarna och lånade smör till småkaksbak. Jag tänkte baka brysselkex, och det gjorde jag, men fick ett infall och blandade ner en matsked av den kinesiska five spice i degen. De exakta kryddorna i five spice kan variera har jag förstått, i min burk är det fänkål, kanel, ingefära, svartpeppar och kryddnejlika. Tidigare har jag kryddat fläskkött med den, men den passar också tillsammans med vanilj och den ger en pepprighet till kakorna som liknar yogi-teets.

Brysselkex five spice & pumpafrö, 50-60 st

270 g vetemjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk five spice/china spice
200 g kallt smör
finhackade pumpafrön att rulla kaklängderna i

Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, salt och krydda. Skär smöret i bitar och fördela det i de torra ingredienserna med fingarna. Rulla 5-kronetjocka längder av degen och låt pumpahacket fastna på utsidan. Klä degen i plastfolie och låt den bli kall och stel i kylen.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär degen i jämna skivor, cirka en halv centimeter tjocka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter.

Och boken som kakorna ligger på (fotot) är den kokbok jag håller på att skriva nu, alltså sådana recept jag vill spara och eventuellt laga igen. Jag har tre fyllda handskrivna böcker hittills, och det är ett evighetsprojekt som jag aldrig verkar tröttna på.