Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, March 11, 2012

En mumsig macka


Jag är trött i huvudet och trött i kroppen efter att ha hjälpt grannar att flytta och att ha röjt lite på kolonilotten. Nyckeln gick i baklås så jag fick bryta mej in i kolonihuset. Inte bra, inte bra. Det finns en hel del att fixa med där borta. Roliga grejer: köpa fröer, hittills dill, två sorters mangold, kålrabbi, ringblomma. Och amandine-potatisarna la jag just upp i äggkartonger i vardagsrumsfönstret. Här ska det odlas mat!

Dagens recept är inte det mest komplicerade, men likväl riktigt gott. Rostad havrekuse med smör, rökt skinka och en blandning av en halv fintärnad avokado, några strimlade korianderblad och ett par matskedar tacosalsa från igår (Santa Marias sweet red chili salsa).

Sunday, March 04, 2012

Fredagssnacks: rostade kryddiga kikärter


Jag måste erkänna att jag har misslyckats rätt rejält med rostade kikärter ett par gånger. Man ska inte vara för ivrig under rostningen. Det är nästan bättre med lite brända rostade kikärter än att de smakar blekt och burkigt, men det är min högst privata åsikt.

Rostade kryddiga kikärter

3 dl kokta kikärter (ca 200 g)
2 msk rapsolja eller annan neutral olja
2 tsk tacokryddmix (varianten med rökt chili och vitlök)

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg alla ingredienser i en ren plastpåse och blanda ordentligt. Häll ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 30 minuter, rör om ett par gånger under tiden. Kikärterna ska få fin färg och bli knapriga. Om de fortfarande är lite mjuka kan de torkas i ytterliggare 10 minuter i 125 grader.

Krydda extra om du tycker att det behövs!

Thursday, March 01, 2012

Ostgratinerad broccoli och blomkål


Jag längtar så mycket till vår, sommar eller bara lite värme. Jag har börjat klura på vad jag ska odla på kolonilotten, och hur det ska bli roligt för barnen att vara där. Hoppmattan flög ju iväg och kraschades i vintras. Kanske en egen liten odling eller en trädkoja kan vara alternativ som duger? (Kan jag bygga en trädkoja?)

Här kommer en värmande rätt i väntan på våren.

Ostgratinerad broccoli och blomkål

1 broccoli
ett halvt blomkålshuvud
2,5 dl grädde
lite torkad rosmarin
en tredjedels grönsaksbuljongtärning
lite salt och peppar
1 förp Castello white, 150 g
god riven ost

Sätt ugnen på 200 grader. Dela de båda kålsorterna i buketter och koka dem mycket lätt.

Värm grädden och tillsätt buljong och kryddor. Tag av kastrullen från plattan. Skär bort kanten på Castello-osten och låt den smälta i den varma grädden.

Lägg broccoli och blomkål i en trång ugnsfast form. Häll över såsen och strö riven ost över. Grädda i cirka 15 minuter, höj värmen mot slutet för vacker färg.

Snabbt: kokt potatis och skivad kassler till.