Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Tuesday, December 27, 2011

Mjukglass med svarta vinbär


I ärlighetens namn kan man ju bli lite trött på jordärtskockor. Dessutom har vi en hel småvissen skog; nu blir man mätt av att bara tänka på dom.

De svarta vinbären däremot, är nästan helt slut, och det känns tråkigt på gränsen till sorgligt. Igår gjorde vi en snabbmixad mjukglass på den sista påsen bär från i somras. Grundreceptet kommer från "Aarstidernes nye livretter", men jag har förbättrat det lite grand.

Mjukglass med svarta vinbär, 4 port

300 g frysta svarta vinbär
100 g dadlar
finrivet skal och juice från en halv citron
1-2 msk neutral rapsolja
1 krm vaniljpulver
ev lite flytande honung om du tycker att det behövs

Ta bort kärnorna från dadlarna. Mixa ihop alltsammans, utom honungen, till en slät massa. Smaka av. Servera på direkten!

Monday, December 26, 2011

Lime- och citrongravad lax för oss som längtat


På julafton var vädret här i Lund som en ljummen vårdag. Ett ögonblick funderade vi på att skapa en ny tradition och gå till kolonilotten och grilla korv till lunch, men sen blev det inte så.

Vi hade ett sparsmakat julbord, bara det vi var mest sugna på, som janssons frestelse, gravad lax, Niklas revben, sallad med syrad rödkål, inlagd sill, mammas köttbullar och färsk spansk korv. Jag har längtat efter gravad lax i flera månader, och fick ett fint recept av min kollega E. Jag gjorde en enkel gravlaxssås med honung till.

Lime- och citrongravad lax

400 g laxfilé (mittbit) som varit fryst 3-4 dagar
1 dl socker
1 dl salt
2 lime, skal och saft
skalet från en citron
vitpeppar

Dag 1: Gnid i laxen med de andra ingredienserna. Lägg den i en påse eller en djup skål som täcks. Låt stå kallt i ett dygn. Vänd laxen ett par gånger.

Dag 2: Ta upp laxen, ta bort skinnet. Torka av kryddblandingen och skär laxen i fina skivor.

Honungsgravlaxsås

2 msk skånsk senap
1 msk dijonsenap
1 msk flytande honung
1 krm salt
0,5 krm mald vitpeppar
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 msk granatäppelvinäger
1 dl neutral rapsolja
finklippt färsk dill, nästan en hel kruka

Rör ihop senap, honung, salt, peppar och de båda vinägersorterna. Vispa i oljan, och rör sedan ner dillen.

Wednesday, December 14, 2011

Julbord på jobbet 2011


Så var det dags igen, vårt gemensamma julbord på jobbet brukar vara det godaste. Alla tog med nåt och bland godsakerna fanns det sillar, korvar, köttbullar, hembakat bröd, skinka, sallad, vegetarisk jansson och icke-vegetarisk jansson. 


Och alla fina efterrätter hade jag inte plats för så jag valde en snickerskaka, en liten lakritschokladpralin och saffranskaka med lingon och pepparkaka.


Jag gjorde salladen, en improviserad sak som blev rätt bra. I sista sekund fräste jag pumpafrön i smör- och rapsolja och kryddade med garam masala och lite salt - en idé jag snott från Lisa, och som kan användas för att piffa upp det mesta!

Min julsallad

200-250 g savojkål
3 morötter
ca 150 g naturligt syrad rödkål (= ungefär en halv burk av Tistelvinds rödkål)

dressing:
1 dl olivolja
0,5 dl rysk yoghurt
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
1 tsk honung
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad rosmarin (finmortlad)
2 pressade vitlöksklyftor
salt och peppar efter smak

Strimla savojkålen. Skala och grovriv morötterna. Blanda alla grönsaker i en skål.

Vispa ihop dressingen. Den blir som en tjock majonnäs. Smaka av noga och blanda alltsammans. Strö rostade nötter eller pumpafrön (se ovan) på.

Saturday, December 10, 2011

Kryddstekt fisk på nobeldagen

Vi har varit uppspelta och spralliga hela dagen. Nobelprisutdelning! Vi släpade ut köksbordet framför teven, la på finduk och satte fram några hyggliga krukväxter. Dottern och jag gick och valde ut de högsta klackskorna i garderoben och började förbereda maten. Hade vi rökt så hade vi tagit en cigarett, eller flera. (Men nu sysslar jag ju inte med sånt, och mina barn är fem och sju.)

Vi började steka fisken och allt var klart precis till banketten. Det kändes bra. Sen var min man med på teven en kort stund! Han är inbjuden av Tomas, litteraturpristagaren. Jag har inte pratat med min man än, men längtar efter att få höra allt.

Nu gick det en lång stund som inte syns för er som läser. Jag tänkte skriva nåt fint om Tomas, jag tycker ju väldigt mycket om både honom och hans poesi. Men så blev det så töntigt när jag började skriva och det är väl tur att jag inte blev poet ändå. Min varmaste tanke går till honom i alla fall, och till hans familj.

Vår kryddstekta lax blev förresten alldeles lysande. Jag serverade den på typiskt Viktoria-sätt med matvete, gröna bönor och vitlöksstinn tsatsiki. Mitt foto blev dåligt, men ursprungsreceptet kommer från Coop.

Kryddpanerad lax, 3-4 port

500-600 g färsk lax
1 msk fänkålsfrön
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
0,5 msk lökpulver
0,5 msk torkad oregano
2 tsk flingsalt
0,5 tsk nymald svartpeppar
smör och olja till stekning

Dela fisken i 3-4 bitar. Mortla ihop alla kryddor och lägg kryddblandningen på ett fat. Vänd fisken i kryddorna. Hetta upp fettet och stek fisken i några perfekt långa minuter.

Monday, December 05, 2011

Här är det julstämning!


Jag och mamma missförstod varandra och jag trodde att jag och min egen lilla familj skulle fira jul för oss själva. Det kändes okej, men nåt slog liksom slint och sen dess har min hjärna varit inställd på att skapa julstämning på alla sätt jag kommit på. Här är julpyntat mer än det brukas och vi har skrivit långa listor på vad som är viktigast på julbordet, för att inte tala om barnens listor, och barnskivan med julmusik som vi lyssnat på säkert en månad redan. Glöggen blev bra förresten, och den provar vi så fort vi har någon att bjuda. Det blir nog en god jul i år också, och mina föräldrar kommer faktiskt.

Receptet nedan (och på fotot!) var mitt bidrag till julbordet på jobbet förra året. God mögelost på krispigt endiveblad med rostade nötter/fröer och sött pepparkakssmul - inte så dumt. Proportionerna kommer jag inte riktigt ihåg.

Mögelostfylld endive

endivesalladsblad
mögelost (Sant Agur t ex)
crème fraiche
1 äpple
ev lite salt och peppar
rostade och hackade pekannötter eller rostade pinjekärnor
smulade pepparkakor

Lägg upp endivebladen ett och ett. Mosa ihop mögelost och crème fraiche. Tärna ett äpple fint och rör i tillsammans med salt och peppar (om du tycker att det behövs). Fördela blandningen i endivebladen. Strö över nötter och pepparkakor.