Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, October 29, 2011

Jordärtskocksunderverken


Jag är ju inte nån superstjärna på det där med trädgård och odling. När det visade sej att jordärtskockorna blev många och riktigt fina var jag nöjd så det pyste, nästan som om jag fött ett barn sådär lagom nonchalant så jag knappt märkt det. Men alla verkar ju känna till att jordärtskockor är sånt man egentligen inte kan misslyckas med - och som man aldrig blir av med. Just nu verkar det vara ett lyckat drag att ha planterat jordärtskockor i båda ändarna av trädgårdslandet. Vi får väl se om jag fortfarande tycker det om ett tag.

Idag lagade jag den första soppan och njöt av mina jordärtskocksunderverk. Ungefär såhär gjorde jag:

Jordärtskockssoppa, 4 port

ett gäng jordärtskockor, ca 750 g
3-4 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
neutral rapsolja till stekning
lagom mycket hönsbuljong för att täcka allt i grytan
ca 1 dl vispgrädde
salt, nymald svartpeppar
lite tryffelolja

Skala jordärtskockor och potatis och dela dem i mindre delar. Hacka lök och vitlök. Fräs alltsammans i oljan. Häll på buljong och låt rotfrukterna kokas mjuka. Mixa i matberedare eller med stavmixer. Häll på vispgrädde, smaka av med salt och peppar och värm soppan. Späd med mer vatten eller grädde om det behövs. Droppa i lite tryffelolja.

Knaperstekt bacon är gott på. Jag hade glömt att köpa det så jag tärnade ett paket rökt tofu från kylen och stekte; det blev helt ok.

Sunday, October 23, 2011

Några av helgens godbitar


Förrätten var bäst på Mrs Brown. Jag var där och firade med godaste väninnorna i fredags. (Ett bröllop faktiskt! Inte mitt.) Den lilla ljuvligheten på tallriken är varm granbarksost från Jürss mejeri, med sötsyrlig (med positiv betoning på syrlig) picklad pumpa.


Morgonen därpå var det arbetsdag på kolonilotten, dasset skulle målas, gångarna rensas och en slänt skulle röjas. Till lunch åt vi mackor och jag fick smaka på citronmelissnapsen och en annan snaps på pors. Det värmde till. Vad smakar pors? Gran och tall? 


På lördagkvällen firade jag också, den här gången med familjen. Min man är i stort sett klar med en ny bok och han bjöd oss på Mat & Destillat, ett nyöppnat ställe i Lund (Café Lundagårds lokaler). Jag åt smörstekt gös med brödsås, betor, svartkål och grapefrukt. Det var grymt gott, jag tror faktiskt att det var något av det godaste jag har ätit. Jag hoppas att stället kan fortsätta laga god mat.



På söndagen hade vi dåligt samvete över det skruttiga äppelträdet vi, tills vidare, lagt bredvid containern på koloniområdet. Vi sågade upp det i bitar och la det i containern. Då fick vi bannor x flera av andra kolonimänniskor. Vi tog upp trädgrenarna ur containern och knipsade trädet i mindre delar, la tillbaka dem i containern, och trampade runt jättehårt där inne. Jag vet inte om det hela blev bra nog, men jag tyckte att trädet blev platt, nästan på gränsen till osynligt, när jag var klar.
 
Vi åt köttfärslimpa á la Lindström med tsatsiki, ärter och potatis till middag. Det var smaskens, och barnen gillade också idén med hela rödbetor i limpan för de blev väldigt lätta att peta bort. Ringblommorna på fotot kommer från kolonilotten, det är nog de sista blommorna för i år.

Wednesday, October 19, 2011

GP:s dunderglögg

Tina påminde mej om att det är dags för årets dunderglögg. Så sen igår har jag min nyinköpta plasthink med bubblande glöggdoft högt uppe på en bokhylla i sovrummet.

Jag kan knappt vänta. Sånt här är bara för spännande.

Monday, October 17, 2011

Parmesanchips

Helgen: krispig höstsol. Vi var på kolonilotten och tog bort kirskål från rabatten närmast huset, klippte gräsmattan en sista gång för i år. Och sonen och jag sågade ner det halvdöda äppelträdet, och plockade ner de fina äpplena från det friska äppelträdet. Vi hittade några björnbär som glömts inuti en buske.

Flytet fortsatte inomhus, jag lagade god mat utan att ha planerat så noga i förväg. Vi åt  thailändsk räkcurry med gröna bönor och fullkornsris, en annan middag blev det rostad kålrot med pumpafrön, kassler och tzatziki, och sen gjorde jag en majssoppa som var syrlig, stark och lite söt. Parmesanchips, det är fest till till exempel soppa, och görs snabbare än snabbt. Min dotter tyckte jag skulle haft pumpafrön på parmesanchipsen också så nästa gång gör jag nog så.

Parmesanchips, lagom för fyra

200 g fin parmesanost

Sätt ugnen på 175 grader. Riv parmesanosten grovt. Lägg den i fina små högar på plåt med bakplåtspapper. Högarna ska inte ligga för tätt eftersom de flyter ut. Sätt plåten i ugnen tills osten smält och blivit svagt ljusbrun, det tar 5-8 minuter.

Saturday, October 15, 2011

Ost, ost, ost!


Igår kväll åt vi (bland annat) en lökgratäng med olika ostar som vi vuxna tyckte mycket om. Den smakar lite som Janssons frestelse fast utan potatis och nästan godare. Senare på kvällen var jag  på invigning av Bengtsons ost- och vinbar. Det är nog ett lyckodrag att öppna ett sånt ställe i Lund. Jag som älskar ost (och vin!) kommer att gå dit fler gånger.

Såhär gjorde jag gratängen:

Lökgratäng med tre sorters ost, 4 port

6 gula lökar
ca 2 msk neutral olja
150 g gorgonzola, nån rätt mild och krämig variant
0,5 dl mascarponeost
0,5 dl torrt vitt vin
blad från färsk timjan
nymald peppar och lite salt
1 dl grovriven parmesanost

Sätt ugnen på 175 grader. Skiva löken tunt och stek den glansig i oljan.

Mixa ihop gorgonzola, mascarpone och vitt vin. Salta och peppra röran. Blanda den med lök och timjan. Häll alltsammans i en ugnsfast form. Strö över parmesanosten och gratinera det hela i 30-40 minuter. Höj eventuellt värmen mot slutet. Gratängen är klar när löken är mjuk och alltsammans har en vacker färg.

Det blev chokladfondue efteråt. För att det var fredag. Jag smälte Lindt Madagascar och vispgrädde och vi dippade blåbär, bitar av kiwi, banan och plommon däri. Mycket populärt.


Friday, October 07, 2011

Vårt fredagsmys, vi firar Tranströmer


Vi gläds över att Tomas Tranströmer fick nobelpriset. Äntligen en poet, och äntligen Tomas! Hurra, hurra! Min man dricker skumpa, men jag håller ställningarna här hemma med bubbligt vatten. (I ärlighetens namn hade jag nog druckit lite vin just nu om jag hade kommit ihåg att gå till systembolaget.)

Ett visst företag i potatisbranschen har lyckats osedvanligt väl med sin reklam. Varenda småunge vet att man ska äta chips på fredagen. Ibland gör vi det, men jag blir obstinat när snackstillverkare vill vara med och påverka min familjs vanor för mycket. Oftast äter vi goda nötter eller glömmer att det är dags för fredagsmys. Idag åt vi parmaskinka på brödpinnar, blodgrape, gruyère-ost och syltlök. En knasig blandning kan tyckas, men alla blev mycket nöjda, jag också.

Sunday, October 02, 2011

Godaste rödbetssalladen


Rödbetssallad med fetaost och rostade nötter

1 kg ekologiska rödbetor
200 g fetaost
ca 100 g rostade blandade nötter (Jag använde Susanne Jonssons "karachi nights" - supersmaskiga partynötter - receptet rekommenderas varmt! Mandlarna blancherades och skalades, och alltsammans fick torka lite extra i eftervärmen, annars gjorde jag precis som Susanne. Jag brukar inte se Go'kväll, men får recepten på mejlen, och just Susannes är jag ofta lite extra förtjust i.)
basilikablad

dressing:
3 msk rapsolja
1 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 vitlöksklyfta, finriven
salt, nymald peppar

Skala rödbetorna och koka dem mjuka i saltat vatten. Skär dem i klyftor. Blanda dressingen, smaka av, och rör försiktigt ihop den med rödbetsklyftorna. Fördela rödbetorna på ett fat. Smula fetaost och nötter över. Basilikablad.

Jag känner mej rätt tung i kroppen, som om jag gjort för mycket trädgårdsarbete, men det är nog bara nån annan småkrasslighet på gång. Helgen har varit skön ändå. Som sommar i luften fast oktober. Vi har grillat på kolonilotten med mannen vi köpte lotten av så nu vet jag mer om de frukter och bär vi har (Carola! Aroma! Storklas! Och alla ni andra!).

Saturday, October 01, 2011

Havreprinsessor på höstpromenad


Jag har tänkt rätt länge att jag ska göra nån slags kex som smakar gott, men som ändå är sådär lite halvnyttiga. De här kexen smakar mycket havre och är inte så söta. Och med prinsess-, ängla- och andra pepparkaksformar tyckte vi att de blev tjusiga också.

Havrekex, många

75 g ekologiskt smör
75 g smör- och rapsolja
2,5 dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk socker
0,5 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver

Smält smör och margarin, häll i mjölken och värm tills det nästan kokar. Tillsätt havregrynen och låt alltsammans svalna.

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda resten av ingredienserna i en bunke och mixa sedan ihop detta med havreblandningen.

Kavla ut degen på bakplåtspapper. Om du har plastfolie ovanpå degen går det lätt. Degen ska kavlas tunn som pepparkaksdeg, men inte för tunn för då bränns den lätt. Tryck ut med mått. Grädda cirka 8 minuter.

Låt kexen svalna på galler.