Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Tuesday, September 27, 2011

Värsta lyxen att bli bjuden på middag en vardag


Vi kom alla fyra och lät oss bjudas på laxlasagne med fetaost, fröig morots- och apelsinsallad, trevligt sällskap och sen kaffe med finkakor: macroner från Abrick Macaronn. Gott och lugnt i ett stort hus där barnen rasade runt på nån annan våning och det blev ingen disk (hemma hos oss)...

Vindruvor från Lund


Det här är riktiga vindruvor, alldeles ekologiska, och söta dessutom. Vi fick dem och åt dem med andakt. Jag har faktiskt en egen liten vinplanta på kolonilotten, bredvid solrosorna och björnbären, men det dröjer väl tills den bär frukt.

Wednesday, September 21, 2011

Grönprickiga pannkakor och andra pannkakor


De här spenatpannkakorna har jag tänkt på flera gånger sen vi åt dem. Det var ett riktigt höjarrecept faktiskt, vanlig pannkakssmet med hackad spenat i, kallrökt lax och gräslökskeso. Idén kommer från Laga lätt, typ augustinumret. Vi hade strimlad vitkål och kalamataoliver till också.

Mina barn är vana vid att pannkakor har prickar av olika slag, grönt klipp från spenat eller nässla, eller bruna prickar från havrekli/havremjöl eller nåt annat lite grovt mjöl. Nån gång har vi haft riven morot eller zucchini i smeten. Finns det nåt annat man kan prova? Nu kom jag att tänka på amerikanska blåbärspannkakor. Det vore också gott.

Sunday, September 18, 2011

Hjortronlax med chilihjortoncrème


Vi blir inte bjudna på trevliga middagar varje helg, men både förra och denna har vi ätit väldigt gott hos vänner. I går var vi i Helsingborg. Vi åt finfin löjrom och sen riktigt god lax med hjorton och kantareller, mandelpotatis, och en kall sås med hjorton och chili. Senare: grym hemgjord glass på mörkt muscovadosocker med smörstekta plommon till.

Å, det är fint med vänner.

Wednesday, September 14, 2011

Ett uselt foto direkt från den verkliga vardagen + en fråga om päron


Det här fotot ser ju verkligen ut som skit, man ser ju knappt vad det är på. Så jag får berätta: det är en bönsoppa med tacosmak och stekta tortillabröd med ost och skinka i. Bröden serverades i melittafilter, och det tyckte barnen var kul och jag tyckte det var praktiskt ur kladdsynpunkt. Min son åt allt utom bönorna i soppan, och min dotter åt bara bönorna i soppan... Så alla var nöjda på sitt sätt.

Min tacosoppa, ca 3 portioner

1 gul lök
2 morötter
1 pkt bacon
2 vitlöksklyftor
olja till stekning
ca 5 dl stora vita bönor (kokta)
1 förpackning krossade tomater
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 krm smoked paprika - hot
1 tsk oregano
0,5 tsk strösocker
lite nymald svartpeppar
en liten bytta fond du chef beef från Knorr (eller en vanlig buljongtärning)

Hacka lök, morot, bacon och vitlök fint. Stek i olja. Tillsätt resten av ingredienserna och lagom mycket vatten. Låt koka ihop 15-20 minuter eller tills du tycker det ser klart ut.

På tal om nåt helt annat så har jag ett päronträd på kolonilotten. Det är stora fina päron på trädet. Min kolonigranne sa att jag måste göra något med dem för päron är ömtåliga, och jag förstod det som att jag måste göra något med dem ganska snart. Hon pratade om inläggning eller inkokta päron. Är det nån som har något spännande recept att rekommendera?

Sunday, September 11, 2011

Marockansk afton i Staffanstorp


Igår lyckades vi, hela familjen, gå vilse i Staffanstorp. Jag ringde min kompis men hade fel nummer och hamnade hela tiden hos Laila i Karlstad... Det tog oss 45 minuter att hitta rätt och då grät barnen att de aldrig mer ville ta bussen till Staffanstorp. I sådana stunder inser man poängen med att skaffa en modern mobiltelefon; jo, jag får nog göra det.

Sen blev allt roligt, bra och väldigt gott. Nygrillade kycklingspett med spiskummin och citron, dillig couscous med tomat, russin och mandel, gurk- och rödlökssallad. Gott vin. Och efterrätt: kanel- och apelsinblomsmarinerade apelsinfiléer med glass. Dessutom: busiga katter att leka med. Det kunde inte vara bättre.

Den här dagen klingar annorlunda. Den elfte september. Just idag för 10 år sedan flög min man och jag hem från vår förlovningsresa. Vi hade ingen aning om vad som nyss hade hänt i en helt annan del av världen. Allt har blivit allvarligare, men misstänksamhet klär mej illa.

Tuesday, September 06, 2011

Jag fick ett recept via mejl


Järpar med senap och timjan, blomkålsmos, lökfräs och morotsstavar. En patients mamma skickade receptet som kommer från Middagsfrid och kan hittas här. Alltsammans var gott och det mjuka blomkålsmoset med en klick philadelphiaost i blev poppis hos oss. Jag ska nog testa Middagsfrid. Eller, jag har en arbetskamrat som får matkasse från Mathem, och hon är väldigt nöjd - det kanske man skulle prova i stället? Jag tycker ju egentligen det är roligt att planera vad vi ska äta under veckan, men en eller två gånger i månaden känns det lagom lyxigt att nån annan gör det åt mej.

Saturday, September 03, 2011

Björnbärsbakelser med nougat


Vi firar födelsedagar hela helgen, och idag åt vi rulltårtebakelser på kolonilotten. Det var höstsol och många fina björnbär att plocka. Egentligen har jag en hel del att skriva om, men jag hinner inte just nu. Ni får nöja er med receptet, som är en riktig höjdare! Receptet tillägnas favoritbloggerskan Tina för att hon önskade sej nåt gott och för att hon är så bra!

Björnbärsbakelser med nougat, rätt många, säkert 15 st

Rulltårtan:
3 dl ägg
1,5 dl farinsocker
0,75 dl potatismjöl
1 msk vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
200 g björnbär
100 g farinsocker
1 burk philadelphiaost (200 g), inte light
ca 150 g nougat (köp färdig eller se recept nedan)

Ovanpå:
vispad grädde
färska björnbär

Sätt ugnen på 250 grader. Smörj ett bakplåtspapper och lägg det i en långpanna. Vispa ägg och socker. Blanda alla torra ingredienser till rulltårtan och sikta ner blandningen i ägg- och sockervispet. Bred ut smeten på bakplåtspappret. Grädda 5 minuter i mitten av ugnen. Strö socker på kakan och vänd upp den på ett annat bakplåtspapper. Lägg långpannan ovanpå när kakan kallnar så den inte blir torr.

Koka ihop en enkel sylt på bären och sockret. Den ska inte vara för tunn. Låt den kallna, och blanda den sedan med philiadelphiaosten. Bred ut sylt- och ostblandningen över rulltårtan, riv nougaten grovt över. Rulla samman. Servera skivad med grädde och björnbär.

Min nougat

200 g hasselnötter
130 g florsocker (ca 2 dl)
60 g mörk choklad (jag gillar Lindts Madagascar)

Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna i cirka 10 minuter. Gnugga dem sedan med en handduk så att skalet faller av. Mixa nötterna med florsocker och choklad. Smeten ska bli jämn och liksom smälta ihop. (Jag lyckades inte få florsockret att smälta, förmodligen var min matberedare inte stark nog, eller så var mitt tålamod inte tillräckligt stort. Smaken blev jättebra ändå, men konsistensen något florsockergrynig.) Låt nougaten kallna och sen stå i kylskåpet om den t ex ska rivas eller skäras i bitar.