Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Thursday, March 24, 2011

Tre dagar med Lina

I tisdags blev det torsk i dill- och pepparrotssås med kokt potatis och vänskapssallad. Jag älskar färsk fisk och nyriven pepparrot, och det gjorde resten av familjen också. I vänskapssalladen var det strimlad vitkål och andra grönsaker. Jag gjorde salladen (som skulle räcka till två middagar) redan på morgonen, och skalade potatis, för att hinna med bättre efter jobbet.

I går, onsdags, åt vi den "tuffa" rätten som tar lite längre tid att laga. En favorit i repris: etiopisk kycklinggryta med kokt ägg. Ris, majs, gurka. Väldigt trevlig rätt, jag ska göra den igen på lördag när jag träffar mina föräldrar.

Och idag åt vi spenat- och ricottacanelloni med två sorters sallader. Barnen vägrade spenaten. Min son åt pastan och vänskapssalladen. Dottern ville inte ens peta bort spenaten och äta pastan; hon åt enbart bönor från bönsalladen. (Hon tittade mycket noga på varje böna så det inte var någon purjolöksbit kvar alls...) Jag tyckte canellonin var god, men det skulle varit en mer vällagrad ost ovanpå. Jag tycker ju om när mat smakar mycket.

Vi har Lina-vecka ungefär en gång i månaden. Det är kul att laga sina egna rätter, men ibland underlättar det verkligen att någon annan tänkt ut nåt och handlat. Man borde bli lite bättre på att planera, tänker jag ibland. Det är pinsamt; jag pratar ju om sånt med mina patienter, men själv är jag rätt usel. Jag kan inte bestämma i förväg vad jag ska äta flera dagar eller en hel vecka framöver. Då blir det trist i mitt huvud.

Sunday, March 20, 2011

Söndag med fisksoppa och spenatpaj

Vi har spelat lite boccia på kolonilotten idag. Det känns som vår och jag längtar så väldigt till att det ska bli varmare på kvällarna. Annars tänker jag mest på mat, sånt andra lagar och sånt jag skulle vilja testa.

Till lunch gjorde jag en fisksoppa med räkfond, rotfrukter och rostade fänkålsfrön. Jag la poppade popcorn, riven parmesan och ärtskott på. Jag trodde barnen skulle tycka att jag var extra fantastisk för det där med popcornen, men idag var de liksom trötta på mina påhitt. De åt snällt upp soppan i alla fall.

Dagens middag: grekisk spenatpaj - faktiskt ett alldeles lysande recept, om jag får säga det själv. (Med kortare tid i ugnen och pyttelite mindre mängd cayenne, crème fraiche i stället för yoghurt.) Till: grovriven morot och kålrabbi med rostade pistaschnötter, torkade tranbär och en enkel vinägrett med citron.

Thursday, March 17, 2011

Idag blev det räkor till pankisarna

Pannkakor är inte mat, det är efterrätt. Men med räkor, gurka och tjockyoghurt funkar det bra. Vi åt det i kväll efter att jag såg nåt liknande recept i senaste Buffé (nr 3, 2011).

Räkröra med gurka, avokado och chili, lagom för två?

500 g frysta räkor, oskalade
en halv gurka
1 avokado
saften från 1 lime
lite hackad koriander
en klyfta vitlök, pressad
salt
nymald svartpeppar
några droppar tabasco

Skala räkorna när de tinat. Skär gurka och avokado i små tärningar. Blanda alltsammans, smaka av med salt, svartpeppar och tabasco.

Wednesday, March 16, 2011

Viktorias kokos- och mandeltopp

Det här tyckte jag själv blev lyckat, saftiga kokostoppar med mandel, och lite knaprigt på utsidan. En ton av lakrits och citrus.

Kokos- och mandeltoppar, 20 st

75 g rumsvarmt smör
2 ägg
1,5 dl farinsocker
4 dl kokos
2 dl mandelmjöl
1 msk lakritspulver (Amarelli)
rivet skal från en blodgrape

dekoration: 100 g mörk nougat, Coop prima (annars mörk choklad)

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser utom chokladen. Forma tjusiga toppar på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna.

Smält nougaten (eller chokladen) i vattenbad. Ringla över kakorna eller doppa toppen.

Sunday, March 13, 2011

Viktorias supermüsli (glutenfri)

I går morse provade jag ett par nya recept inför en jobbgrej. Den nygjorda müslin med fil och finhackad fruktsallad blev väldigt god, och passar även oss som tål gluten. Havresconesen blev för nyttiga (faktiskt nästan oätliga, jag måste hitta på nåt bättre recept).

Viktorias supermüsli (glutenfri), 7-8 dl (satsen kan dubbleras eller drygas ut med glutenfria flingor)

0,75 dl vatten
2,5 msk rapsolja
1,5 msk honung
4 dl havregryn (Semper och Carlshamn har specialbehandlade glutenfria)
0,75 dl pofiber
0,5 dl solrosfrön
1 dl kokos
0,5 dl hackad mandel

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa ihop vatten, olja och honung. Blanda med resten av ingredienserna. Häll blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 15-20 minuter. Rör om så det inte bränner, nästan var femte minut kan det behövas.

Müslin serveras med naturell fil eller yoghurt och t ex fruktsallad eller finhackat äpple och kanel eller varma hallon med lite vaniljsocker på.

Monday, March 07, 2011

Jag fick ett recept och två bröd

Häromdan fick jag ett recept på "het GI-vinterpaj" av en kompis. "Det här är din stil och jättegott, du måste prova." Receptet såg verkligen inte alls ut som något jag var spontansugen på att laga. En äggstanning som botten, svampröra med mandel, zucchini, tjockyoghurt och chili ovanpå, sen ett lass ost. Nästan inga kolhydrater, och jag är inte ens så väldigt förtjust i ägg. Naturligtvis var jag nyfiken, och min kompis hade rätt: det var riktigt gott och smakrikt. Och medan jag gjorde "pajen" så kom grannen med två nybakade surdegsbröd och en flaska rött...

Saturday, March 05, 2011

Mitt hemgjorda bakeoff-bröd

Min rågsurdeg har dött, och i ärlighetens namn tycker jag väl att det har sina begränsningar att baka surdegsbröd utan assistent. Trots Martins fina bok Enklare bröd. Det tar sin tid helt enkelt, och jag har inte alltid hela dagar att passa brödbak. Däremot har jag känt för nybakat bröd på morgonen... Jag googlade fram det här receptet på hemgjort bakeoff-bröd, och gjorde en egen variant.

På fotot: brödbullarna i morse, direkt från frysen, på väg in i ugnen.

Viktorias bakeoff-bröd med pistaschnötter och tranbär, 15 bullar

1 dl pistaschnötter (50 g)
0,5 dl tranbär (25 g)
50 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 dl havrekli
5-6 dl (eller mer) vetemjöl + lite mer till utbakning

Ovanpå:
1 msk rapsolja
1 dl solrosfrön

Rosta pistaschnötterna i torr stekpanna, hacka dem när de kallnat något.

Smula jästen och rör ut den i vattnet. Tillsätt pistaschnötter, tranbär, olja, salt och det mesta av mjölet. Knåda i bunken i 5 minuter. Låt jäsa övertäckt en halvtimma.

Arbeta degen kraftigt på mjölat bord. Dela degen i 15 bitar, rulla bullar och lägg upp på bakplåtspappersklädd plåt. (Om du får plats med en hel plåt i frysen! Det får inte jag så jag la upp bullarna på brickor, 5 bullar på varje bricka.) Täck bullarna med bakduk, låt jäsa ytterliggare en halvtimma.

Pensla bullarna med olja och strö över solrosfrön. Plasta in bullplåt/bullbrickor med plastfolie och ställ i frysen.

Sätt ugnen på 250 grader när du är sugen på nybakat bröd! Grädda de frysta bullarna i cirka en kvart.

Och hur blev brödet då? Familjen var helnöjd - nybakat bröd på en kvart! Jag tycker att brödet var helt ok, förutom att de flesta solrosfrön ramlade av och blev mörka. Men allra godast är förstås bröd som fått jäsa längre. Så nästa helg väljer jag att baka något från kapitlet "Långjästa bröd" i Martins bok. Då måste degen förberedas kvällen före och innan brödet är klart på morgonen måste det jäsa ytterliggare en gång och sen gräddas i ugnen. Jag får väl gå upp lite tidigare.

Lunchplåt, lördag

Idéer är till för att snos, det vet alla som sysslar med mat. Sedan några veckor tillbaka har jag snöat in på hur förträffligt det är med brunchmat, och därför blev jag förtjust i Saras brunchplåt. Idag gjorde jag en egen version av sådant jag hade hemma.

Viktorias lunchplåt, lagom för 2 stora och 2 små människor

ett paket fryst majs i bitar
en liten bit aubergine
några buketter blomkål
en rödlök
150 g små champinjoner
ett paket halloumi
120 g ekologisk bacon
en kvist rosmarin
olja, salt, peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Koka majsen 10 minuter. Skär aubergine och blomkål i skivor, klyfta löken och se till att champinjonerna är rena. Skiva halloumi och bacon. Lägg allt på en plåt, och pensla med olja. Salta lite på grönsakerna och peppra över alltsammans. Sätt in i ugnen 15-20 minuter eller tills det ser fint och lite brunt ut. Höj eventuellt värmen och sätt plåten högre upp i ugnen om maten inte får färg annars. Jag la baconbitarna över majsen efter halva tiden för att de skulle bli lagom knapriga.

Servera med rostat bröd och vitlökssmör.

Smör med rostad vitlök till det rostade brödet

3 vitlöksklyftor
lite olja att steka i
1 krm socker
några blad persilja, blad-
lite flingsalt
ca 50 g Bregott mellan

Finhacka vitlöken, stek den försiktigt i olja. Sockra mot slutet. Hacka persiljan fint och mosa ihop alltsammans.

Ja, det här är bara början på en lyckad dag, känner jag.

Tuesday, March 01, 2011

Viktorias specialchokladbollar

Jag hade en öppnad Nutella-burk och en slatt Amaretto. Och jag kände att jag behövde muntras upp en smula, så jag gjorde chokladbollar.

Viktorias specialchokladbollar, 20 rätt små

75 g smör
0,5 dl Nutella
0,5 dl socker
2 msk kakao
3 dl havregryn
1 msk Amaretto
2 msk kaffe

att rulla bollarna i: skalad och mald mandel

Mixa ihop alla ingredienser i matberedare. Forma ca 20 bollar. Rulla bollarna i mandelmjöl och lägg eventuellt bollarna i tryffelformar, om du har det hemma.