Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, October 30, 2010

Äppelpäppel

Päronträdet har fått brunkrulliga blad, äpplena är konfiskerade av elaka maskar och en hare har hoppat upp i plommonträdet och ätit upp alla plommon. Eller vad vet jag vad som hänt med frukten på kolonilotten, bara att det inte blev nåt. Men björnbärsbuskarna har burit rikligt med bär, sist vi plockade av dem var en sen kväll för nån vecka sen. Med hjälp av ficklampa. Det blev en knäckig paj som jag kan berätta mer om en annan gång.

(Fotot på äppelträdet ovan togs på Älska mat-mässan i Malmö.)

Friday, October 29, 2010

Trevliga tuggiga bitar till fikarasten

Det här är ett mellanmål som innehåller fler nyttigheter än en vanlig kaka. Ursprungsreceptet är Nigellas "breakfast bars", som jag har ändrat en liten smula på. Bitarna är goda, rejält tuggiga och lagom söta, och min jobbsambo tycker om när jag tar med dem till arbetet.

Mellanmålsbitar, 20 stora (som ovan) eller 40 mindre (rekommenderas)

en burk kondenserad mjölk, ca 400 g
250 g havregryn (Sempers eller Carlshamns rena om du äter glutenfritt)
75 g kokosflingor
100 g torkade tranbär
125 g blandade fröer (t ex solros-, sesam- och pumpa-)
125 g osaltade och orostade cashewnötter

Sätt ugnen på 125 grader. Fodra en form, ca 23 x 33 cm, med bakplåtspapper.

Värm den kondenserade mjölken i en kastrull. (Var uppmärksam för den bränner lätt!) Under tiden blandar du övriga ingredienser i en skål. Rör ner mjölken när den blivit varm. Bred ut smeten i formen.

Baka "kakan" en timma i ugnen. Skär den i bitar ungefär en kvart efter det att du tagit den ur ugnen. Låt kallna.

Wednesday, October 06, 2010

Linas korianderdoftande tomat- och mangosallad

Sallad är aldrig godis. Nåt så dumt skulle jag aldrig skriva. Men gårdagens Lina-salsa som blev över var så jäkla god så jag har tagit en sked då och då - lite som om det var godis.

Linas korianderdoftande tomat- och mangosallad (recept från Linas matkasse)

125 g mango (ett halvt paket fryst och tärnad)
0,5 rödlök
4 tomater
1 avokado
0,5 kruka färsk koriander
1 msk olja
1 tsk sambal oelek
lite salt och peppar

Låt mangon ligga framme om den varit fryst. Har du köpt färsk mango tärnar du den rätt smått. Finhacka lök, tomater, avokado och koriander. Blanda alltsammans i en skål och tillsätt olja, sambal, salt och peppar.

Monday, October 04, 2010

Söndagsgrytan

I går målade jag den sista innertaksbrädan i kolonilotten. Det blir vitt och fint. Samtidigt bakade jag ett danskt rågbröd med surdeg, men jag märkte ganska omgående att degen liksom bara dog. Det hela jäste inte och brödet blev platt och hårt. Kanske borde jag ha matat surdegen innan jag bakade. Eller så kanske brödet fick jäsa för länge; det var svårt att tajma målning och brödbak perfekt. Jag vet faktiskt inte.

På kvällen lagade vi en mjölkfri variant av en av svärmors grytor. Att grytan är mjölkfri märker man inte - inte jag i alla fall. Sojagrädde har inte någon direkt bismak på samma sätt som den havremustiga havregrädden. Barnen älskar den här sortens grytor, och jag är också rätt svag för god köttgryta och ris.

Indonesisk gryta (mjölkfri), ca 6 port

800 g skinkschnitzel
neutral rapsolja till stekning
2 gula lökar
ca 200 g färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära
4-5 dl buljong
3 msk mörk kinesisk soja
1 grön + 1 röd paprika
ca 100 g cashewnötter
ganska mycket syltlök
2 dl sojagrädde
2 msk maizena
nymald svartpeppar
1-2 tsk sambal oelek
ca 200 g färska mungbönor

Strimla köttet. Skär lök och svamp i mindre bitar. Finhacka vitlök och ingefära. Ta fram en stor gryta och fräs alltsammans i omgångar i olja. Lägg tillbaka allt det stekta i grytan, häll på buljongen och sojan och låt koka under lock 20 minuter.

Skär paprikan i fina bitar (jag fick hjälp av min dotter - det är därför det inte blev så mycket paprika kvar). Hacka nötterna. Tillsätt paprika, nöthack och syltlök till grytan. Blanda lite av sojagrädden med maizena och rör ner blandningen i grytan. Rör i resten av sojagrädden. Låt koka upp. Krydda och rör ner mungbönorna.