Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Tuesday, August 17, 2010

Recept på bästa kolonibärpajen sökes

Några hundra meter från vår hyreslägenhet ligger den lilla röda stugan som snart blir vår. Vi har kommit överens om att ta över dignande bärbuskar, fina fruktträd och en sjuhelvetes massa ogräs. Jag är överlycklig, men har inte en susning om hur man tar hand om en koloniträdgård. Jag plockar bär, olika slags vinbär - mest svarta, och svartavinbärskrusbär. Och snart mognar björnbären.

Vilket är ditt favoritbärrecept?

Saturday, August 14, 2010

Årets kräftskiva

För jag vet inte vilket år i rad hade vi kräftskiva med grannarna i går. Vi satt ute hela långa kvällen och barnen lekte på innergården och sprang in och ut genom lägenheterna. Det är fint med bra grannar. Alla hade med sej egna kräftor och dricka och något ätbart att bjuda på. A hade bakat sitt tjusiga kräftbröd; det fanns också smakrika västerbottenpajer, specialhamburgare till barnen, ostar, snacks och krämig citronpaj till efterrätt. Jag bjöd på sallader.

Det senaste halvåret har jag inte lagat så mycket nytt. Jag återanvänder recept jag lagat och lyckats med tidigare. (Egentligen är jag ju en receptsamlare i första hand och hela den här bloggen är ett uttryck för det intresset.) Ovan: melonsalladen med rostade frön, som jag hade med till kräftskivan.

Och blomkålssalladen med parma och parmesan (och matvetet bortbytt mot linser) - är en matig favorit med mycket smak.

Tuesday, August 03, 2010

Potatis från Bombay

Medan potatisarna fortfarande har tunna skal kan man göra "Bombay potatoes" utan att skala först. Rätten passar till kycklingcurry eller till all mat där stekt potatis med indisk kryddning kan passa.

Potatis från Bombay (eller Bombay-potatis?), 4 port

4 msk neutral olja, t ex raps-
0,5 tsk senapsfrön
några nypor chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
700 g kokt potatis
salt

Hetta upp oljan på medelvärme i en stekpanna. Oljan är varm nog när ett par senapsfrön poppar i oljan. Lägg då i resten av senapsfröna. Tillsätt chilipulver, gurkmeja och salt. Låt steka en minut, lägg sedan i potatisen. Stek några minuter till, tills potatisen ser lite krispig och gyllene ut.

Sunday, August 01, 2010

Indisk kycklingcurry

Den här indiska kycklingcurryn känner jag mej nästan jämt sugen på. Och barnen tycker också om den.

Kycklingcurry ("Maria's chicken curry", från tidningen Olive juni- 09), drygt 4 port

1 gul lök
1 grön spansk peppar
1 bit färsk ingefära
rapsolja
3 vitlöksklyftor
2 msk hela korianderfrön
1 msk hela spiskumminfrön
1 krm hela kardemummakorn
1 tsk gurkmeja
800 g kycklingfilé, tärnad
1 tsk salt
3 nejlikor
1 kanelstång
1 burk krossade tomater, t ex Mutti
1 blomkålshuvud
0,5 kruka koriander (blad)
saften från en halv citron

Börja med att förbereda de hela kryddorna. Jag körde korianderfrön, spiskumminfrön och kardemummakornen i elektrisk kaffekvarn. (Det funkade inte så bra att mortla dem!)

Hacka lök, chili och ingefära fint. Fräs i olja ett par minuter i en gryta. Pressa i vitlöken. Tillsätt mixade/mortlade korianderfrön, spiskumminfrön och kardemumma samt gurkmeja. Stek och rör i ett par minuter till. Häll på en skvätt vatten om det vill fastna i grytans botten. Lägg i kyckling, salt, nejlikor, kanel och krossade tomater. Sätt ett lock på grytan och låt koka på medelvärme i 20 minuter.

Dela blomkålen i buketter. Låt dem koka med i grytan i ytterliggare 5-10 minuter. Tillsätt finhackad koriander och pressad citron. Ät samma dag eller laga grytan i förväg, då blir den nästan ännu godare. Lägg i finhackade korianderblad och citron precis före servering.

Bombay-potatisar smakar gott till. Recept kommer i morgon, eller nån annan dag.

Vi letar efter en fin kolonilott i Lund. En gräsmatta med ett litet hus på, plats för en hoppmatta, några bärbuskar och ett äppel- eller plommonträd. Jag vet inte om jag är intresserad av blommor (kanske!), men jag behöver odla till exempel rödbetor och mangold nånstans. Det är ett plötsligt behov att ha en kolonilott. Dessutom verkar alla kolonister så trevliga.