Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, July 24, 2010

En gräddfilssås på min nyaste klänning, "Love cats"

Här är en enkel sås som passar till tacos. Jag åt den hos en granne, och idag bjöd jag en annan grannfamilj på nåt liknande. Det som blev kvar av såsen tror jag vi äter till stekt fisk i morgon.

Gräddfilssås till tacos

3 dl gräddfil
en halv gurka, skuren i pyttesmå kuber
2 avokador, (också) skurna i pyttesmå kuber
saften från en halv citron
lite finhackad dill
en vitlöksklyfta, pressad
en rejäl nypa rökt spanskt paprikapulver, "hot"
salt, nymald peppar

Blanda alltsammans och smaka av.

Wednesday, July 21, 2010

Grekisk sallad med risoni


Hemma hos oss får man grekisk sallad med risoni i sommar. Färgrika tomater, kalamataoliver, rödlök, tärnad morot, sockerärter eller kikärter, gurka, olja- och vinägerdressing. Fetaosten bredvid (eftersom mina barn envisas med att vilja ha det så).

Monday, July 19, 2010

Jordgubbar!

Vi äter jordgubbar varje dag, oftast alldeles naturella. Och ibland gör vi den enda efterrätt vi kan (känns det som), dvs att man varvar krossade italienska mandelskorpor med lemoncurd blandad med vispad grädde. Och så häller man en slurk limoncello ovanpå.

Tuesday, July 13, 2010

Gerdas kakor med kokostosca

Det här är ett typiskt rackartyg man kan råka ut för hemma hos mej: blindtest av glutenfria kakor versus kakor bakade på vetemjöl. Ungefär hälften som testar gissar fel och det tolkar jag som ett tecken på att receptet funkar alldeles utmärkt att baka glutenfritt. (Förresten går ju de flesta "vanliga kakrecept" på mjuka och hårda kakor bra att göra om till glutenfria om man byter ut motsvarande mängd vetemjöl mot glutenfri mix. Bakar man jäsbröd behöver man använda specialanpassade recept.)

Kakorna ovan har flera olika namn: Bornholmskakor, falsk tosca, Malins kaka med kokosglasyr. Hos oss kallar vi dem "Gerdas kakor" efter svärmor. De är fantastiskt goda med sin kladdkakebotten och knaprig kokostosca på.

Gerdas kakor, ca 20 st stora

4 ägg
6 dl strösocker, 510 g
150 g rumsvarmt smör
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
3 dl vetemjöl, 180 g

kokosglasyr:
200 g kokosflingor
2 dl strösocker, 170 g
1 dl sirap
1,5 dl vispgrädde
75 g smör

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg och socker. Vispa därefter i smöret i små klickar, siktad kakao (behövs det månntro?), vaniljsocker och salt. Rör slutligen i mjölet. Bred ut smeten i en liten pappersklädd långpanna, 25 x 35 cm, men bred inte smet ända ut i kanterna. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Blanda samtliga ingredienser till glasyren i en kastrull och sjud på svag värme ca 5 minuter. Rör om då och då. Bred glasyren på kakan och grädda ytterliggare 10 minuter eller tills kakan blivit fint brun. Ta ut kakan och låt den svalna innan den skärs i bitar.

Saturday, July 10, 2010

Rostad fisksoppa

Jag rostade lök, rotselleri, zucchini och aubergine i ugnen, lät sedan grönsakerna svalna lite innan jag mixade dem. Av räkskalen som blev över från förrätten kokade jag en fond med lök, sherry, tomatpuré, chipotle-pasta, vitlök, fiskfond från flaska, vatten, vin. Silade bort räkskal och lök. Rostade fänkålsfrön och stjärnanis i torr panna och mortlade dem till småskräp. Kokte fina små färskpotatisar. Lät grönsaksmoset och räk- och fiskfonden koka upp tillsammans med fänkål och stjärnanis, saltade och pepprade. La i några olika sorters fisk, lät det hela koka några lagom långa minuter. I med potatis! Klippt dill!

Friday, July 02, 2010

Melonsallad med rostade frön

Jag har läst en kriminalroman där min man figurerar som sej själv. Sista halvan av boken läste jag i natt med hjälp av en nyckelringsficklampa för jag kunde liksom inte sluta läsa trots att resten av familjen sov. "Boken" är egentligen enbart en hög lösblad i nuläget, ett sent korrektur, men kommer ut före bokmässan (och då återkommer jag i ämnet). Min man är besviken över att han inte är mördaren eller ens lite misstänkt, men annars tycker han om att vara romangestalt. Mer än så ska jag inte avslöja just nu.

På tal om mat då: vi äter mest lättlagad mat när vi har semester, typ sill och potatis och sånt. Dagens melonsallad kommer ursprungligen från ett Coop-häfte. Den är melonsöt, lagom salt, pyttelite grapefruktsbesk, en aning lökstark och lite knaprig av fröna och krispig av melonen. (Passar till grillat.)

Melonsallad med rostade frön

2 blodgrapefrukter
1 honungsmelon
1 cantaloupemelon
2 tsk hela fänkålsfrön
1 dl solrosfrön
0,5-1 rödlök
3 msk olivolja
salt & nymald peppar
färska myntablad (om man har det hemma)

Skär ut fina filéer av blodgrapen. Spara resten (inte skalet!). Tärna de båda melonerna. Rosta fänkålsfröna i torr panna och mortla dem sedan. Rosta solrosfröna. Hacka löken smått och blanda hacket med den urkramade saften från grapefrukten, olivolja, salt och peppar. Rör ihop alltsammans i en skål eller på ett fat och lägg myntablad på.