Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, June 19, 2010

Kakor som gör mej lycklig

De här bruna pluttarna smakar kakmördeg med choklad och är smått oemotståndliga. Kollegan M brukar baka dem. De hjälper mot allt, kom vi fram till en dag. Därför fick de byta namn från "glömda kakor" till "PMS-kakor".

PMS-kakor, 60 st (eller färre om man gör dem större)

200 g normalsaltat smör
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
240 g (4 dl) vetemjöl
2-2,5 dl strösocker

Rör samman alla ingredienser utom sockret till ett smul. Använd elvisp (skulle tro att matberedare fungerar ännu bättre). Strö över sockret och arbeta snabbt in det i massan. Forma enkronestora bollar och lägg dem på papprad plåt. Grädda mitt i ugnen i 50 grader varm ugn i 2 timmar. Stäng av värmen, men ha kvar plåten i ugnen över natten.

Linas coleslaw med blåmögelost

Det har varit en ovanligt trevlig Lina-vecka. Först tänkte jag att allt var mej alltför bekant, "den där kycklingfilén med sina sauterade grönsaker", och "så typiskt Lina med ugnsgrönsaker och kikärtskräm" och "varför är det alltid vit fisk" (om det currydoftande folieknytet). Men när jag väl lagat rätterna var jag nöjd, och det brukar jag ju bli. Till hamburgaren skulle man göra en vitkålssallad med mögelost och äpple som jag blev extra förtjust i. Ungefär såhär:

Linas bluecheese-coleslaw

400 g vitkål
2 äpplen
0,5 dl creme fraiche
0,5 msk vitvinsvinäger
100 g ädelost
lite salt och nymald peppar

Strimla vitkålen fint. Mosa ihop creme fraiche, vinäger och smulad ädelost. Skala och riv äpplena, blanda dem med dressingen. Smaka av med salt och peppar. Blanda i vitkålen.