Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, May 29, 2010

Tre små rätter: Vegglo, Vicklo och Nicklo

Min man önskar sej bara en luftballongresa och råbiff i födelsedagspresent. Visst är det fräckt.

Han fick en bok och en middag och jag hade egentligen inte lust att göra råbiff så jag gjorde "tre små rätter" och efterrätt för att det skulle bli lite kul för mej också. Tidigare födelsedagar har jag lagat råbiff (jovisst!), lamm, risotto på havre (med favoriten gazpacho till förrätt!) mm.

Rätt nr 1, "Vegglo": smör- och vitlökssauterad portobello, gorgonzola, mjukstekt rödlök, krasse.

Rätt nr 2, "Vicklo" (efter mej, eftersom det är jag som är mest musselförtjust): blåmusselgratäng på nykokta musslor med parmesan-, vitlökssmör-med-hasselnöt- och brödtäcke.

Rätt nr 3, "Nicklo": råbiff med äggula, finhackad schalottenlök och rödbeta, kapris, riven pepparrot. Amarone till. (Ingen bild, ni vet hur råbiff ser ut.)

Efterrätten med krossade mandelskorpor, lemoncurdgrädde och limoncello är en gammal goding från Niklas mat - söt, mjuk och lagom syrlig. Tar 5 minuter att göra.

Det blev rätt mastigt, det hela. Men gott.

Sunday, May 23, 2010

En vecka med Lina på balkongen

Tisdag: färsk gnocchi med ugnsbakade körsbärstomater, mozzarella och små svarta bönor. En sant otäck rätt. Allt smakade mjöligt i min mun. Kanske hade det blivit lite bättre med gorgonzolaost i stället för mesig mozzarella?

Onsdag: fläskfilé med dragonsås, klyftpotatis och sallad. Jag älskar knapriga klyftpotatisar och barnen älskar brunsås (det brukar jag inte laga). Rätten gjorde mej lite extra lycklig, inte för att den var märkvärdigt god, utan för att barnen blev så glada. "Jippi, precis som på dagis!"

Torsdag: bulgursallad med rädisor, senaps- och vitlöksdressing och rökt makrill. En ok vuxenrätt. Barnen åt lite fisk och petade fram några gurkbitar. Sonens kompis åt inget alls. En kvart efter att vi ätit föreslog han att vi skulle baka kaka eller göra en efterrätt... (Så han fick knäckebröd med leverpastej...)

Fredag: dragonkryddade kycklingbullar med currysås, ris och kokta majskolvar. En färgstark strax-över-medel-rätt.

Barnen jublade. Majs är kalas!

Lördag: stor pannbiff med kokt potatis och knippmorötter. En smart vardagsrätt som alla tyckte var helt ok. Och barnen blev förstås glada i såsen. Jag kan tänka mej göra om rätten, men i så fall krydda till det hela lite mer. Jag rev morötterna för de slokade, och jag la till oliver.

Friday, May 21, 2010

Sydfranska utflyktsmackor med tonfisk

Nja, Lundakarnevalen är väl inte precis för mej. Däremot cyklar vi ofta på picknick sen sonen lärt sej cykla. Jag härmade E-A:s tonfiskmackor, och det blev gott - men hur gör man egentligen perfekta pan bagna?

Pan bagna - så som jag gjorde dem, 4 st

4 portionssurdegsbaguetter
4 msk olivolja
4 msk sherryvinäger
1 vitlöksklyfta
1 burk tonfisk i vatten
3 sardeller, finhackade
salt, nymald peppar
skivad tomat
en bit gurka, tärnad smått
en halv rödlök, fint skivad

Dela bröden på mitten (men inte helt genom). Gröp ut lite av inkråmet. Blanda olja, vinäger och pressad vitlök och droppa dressingen inuti bröden. Rör ihop tonfisk och sardeller och fördela i bröden, lägg tomat, gurka och rödlök ovanpå. Salta och peppra. Plasta in bröden och låt dem sogga till sej åtminstone ett par timmar i kylskåpet.

Sunday, May 16, 2010

Florentinsk köttfärslimpa med tomatsås

Min mamma är på busstur i Italien med moster. Jag fick ett sms häromdagen där det stod att de bodde på fint hotell i Rom och skulle ut och shoppa, annars vet jag inget. Pappa har inte heller fått så mycket info. Han var hos oss på italiensk utflykt idag, köttfärslimpa med parmesan och salami, sen tiramisu med hallon.

Fotot ovan är från första gången jag åt den florentinska köttfärslimpan hemma hos goda grannar. Jag tillagde den på lite annat sätt, i ugnen i stället för på spisen (mest för att jag är lat), men i stort har jag också följt receptet i Toscana - den goda maten av Annelie Lundquist.

Florentinsk köttfärslimpa med tomatsås, 4 port

2 dl nyriven parmesanost
50 g italiensk salami
100 g brödinkråm från vitt bröd + lite mjölk att blöta upp brödet med
500 g kalvfärs
1 ägg
salt och nymalen peppar
ströbröd

tomatsås:
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 selleristjälk
en liten knippa persilja
olivolja och smör till stekning
1,5 dl torrt vitt vin (ev mer om tomatsåsen behöver såsas till)
400 g tomat på burk (Mutti t ex)

Sätt ugnen på 200 grader. Finstrimla salamin. Lägg brödet att svälla i mjölk ca 10 minuter. Blanda köttfärs med ägg, ost, salami och det uppblötta brödinkråmet i en skål. Salta och peppra. Lägg färsen i en ugnsfast form och forma den till en rulle. Strö över ströbröd.

Hacka lök, vitlök, morot, selleri och persilja mycket fint. Värm lite olja och smör i en panna. Stek grönsakshacket, häll på vinet och tomaterna. Låt koka ihop 5 minuter, smaka av. Häll sedan såsen vid sidan om köttfärslimpan och sätt formen i ugnen en timma, ungefär. Fyll på med en skvätt extra vin om såsen ser för torr ut.

Vi åt pressad potatis och gröna ärter till.

Monday, May 10, 2010

Musselfakulteten

Det var lite kallt för att vara maj. Jag och flickorna i bokcirkeln tillbringade helgen i ett hus vid stranden. Inte pratade vi så mycket om böcker och inte såg vi I shot Andy Warhol (vilket vi planerat efter att ha läst Drömfakulteten). Men vi lagade mycket mat tillsammans, pratade och drack vin. Gott och fint nog.

J:s vårliga förrätt: stekt sparris, parmaskinka, rostade pinjenötter, parmesanost, ruccola.

Huvudrätten stod jag för. Det kunde gått helt åt pipsvängen för av misstag hade jag stängt påsen till musslorna och en hel del gick tyvärr bort... Av dem som blev kvar gjorde jag två sorters musslor, potatis- och rödbetsfrittar med ärtskott, chipotlemajonnäs, vitt surdegsbröd.

De syrliga hallonen gjorde tiramisun ännu bättre.
(Fortsättning följer.)

Sunday, May 02, 2010

Tillbaka med en pekingsoppa!

En dag som den här är det skönt att vakna och inte vara bakis. Och att bli bjuden på rulltårta i någons berså medan barnen leker och de vita vinterarmarna får en gnutta sol.

Barnen gillar "kinamat" mest av allt. Pekingsoppan som vi gjorde till lunch var poppis. Vi åt tunnbrödsrullar till, och maken och jag hade finstrimlade korianderblad i våra sopptallrikar.

Pekingsoppa, 4 port

12 dl vatten
3 msk flytande kycklingfond + 1 msk av Renée Voltaires lantbuljong (= motsvarande sammanlagt 3 buljongtärningar)
2-3 kycklingfiléer
250 g färska champinjoner
0,5 purjolök
1 röd paprika
1 burk bambuskott
1 tsk tomatpuré
1 msk socker
1 tsk sambal oelek
3 krm ättikssprit
1 msk potatismjöl

Koka upp vatten med fond/buljong. Tärna kycklingen och låt den koka i buljongen cirka 5 minuter. Skiva champinjoner, finstrimla purjolök och paprika. Tillsätt alltsammans med bambuskott och tomatpuré och koka 10 minuter. Smaka av med socker, sambal, ättikssprit och ev lite svartpeppar. Tag grytan från värmen och rör i potatismjöl blandat med kallt vatten. Låt soppan koka upp.

Tillägg 16/5-10:
Mina vänner som bott i Kina (de med rulltårtan och bersån ovan) har provat receptet och tyckte inte att det smakade tillräckligt autentiskt (inte surt nog mm)! Förhoppningsvis får jag deras recept och delar i så fall med mej!