Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Thursday, December 31, 2009

Det är nyårsafton!

Knivarna är vässade, klackskorna på och ballongerna ska strax blåsas. Hela kroppen är dessutom insmord med Summer Glow. På spisen står en persisk gryta med valnöt, granatäpple och kyckling och puttrar. Den här gången har jag malt valnötterna i mandelkvarnen, men köpt fel granatäppelsirap. På Ris & Curry finns bara en sort, och den är rejält sötad. Skitsamma, jag ska nog fixa till grytan på nåt sätt.

Jag tror på ett gott 2010! Och jag önskar alla som läser detta ett riktigt bra år. Jag har öppnat kommentarsfunktionen på Kardemumma så alla som vill kan kommentera - känn dej hjärtligt välkommen hit! Ibland är jag lite dålig på att svara tillbaka, men jag läser allt och tänker fina tacktankar till alla som skriver.

Fortsättning följer.

Sunday, December 27, 2009

Om man tar ett steg tillbaka vidgas perspektivet (eller?)

Julen har sniglat sej fram på ett trevligt sätt. Lovet var välbehövligt och jag har verkligen lyxat till det och inte gjort mer än nödvändigt. Mamma och resten av släkten har lagat maten, jag har mest lekt med barnen, läst och pratat med min bror. Grönkålspajen min mamma brukar göra kan jag förresten återkomma till nån gång.

Och snart är det nyår. Mina ostcigarrer är fina snacks eller salta bakverk eller frasiga piroger eller hur man nu vill benämna dem. De är godast medan de fortfarande är lite varma eller åtminstone ljumma. När man använder filodeg ska man tänka på att vara rask i fingrarna, annars torkar degen. I övrigt är de superenkla att göra.

Ostcigarrer, ca 20 st

250 g filodeg, kyld
drygt 50 g smör
ev färsk rosmarin att pynta med

Ostfyllning:
250 g keso
2 dl nyriven parmesanost
1 vitlöksklyfta, pressad
en näve finhackade persiljeblad
skalet av en ekologisk citron
1 tsk torkad rosmarin
salt, peppar

Blanda alla ingredienserna till fyllningen och smaka av noga. Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret. Pensla ett filoark med smör, lägg ett annat ark ovanpå. Dela i 4 delar med en vass kniv. Lägg en knapp matsked fyllning på varje del och sprid ut fyllningen längs med kortsidan. Vik in långsidorna ordentligt runt fyllningen. Rulla ihop till en cigarr och lägg på en bakplåtspapperklädd plåt. Fortsätt göra så tills all deg och fyllning tagit slut.

Pensla cigarrerna med smör och strö eventuellt över mer rosmarin. Grädda i 15-20 minuter, tills de fått fin färg.

Saturday, December 19, 2009

Sallad i snö

Lund är vitt. Barnen åker pulka och det ser roligt ut. Vitt och fint, ljust och roligt. Jag klär mej alltid för dåligt och vill snabbt in och dricka te och äta lussekatt.


Igår fick vi ett brev. 5-åringen ska opereras igen, och det visste vi ju, men redan den 11:e januari. Det är ingen stor operation, men inte heller en pytteliten enkel sak. Han ska vara hemma från dagis i minst tre veckor. Tyck bara inte synd om honom så han hör, tänker jag. Det hjälper liksom inget, trots att det faktiskt är synd om honom som måste göra detta en gång till.

Hur ska jag nu komma in på salladen jag hade tänkt skriva om? Via barnen kanske? Mina barn äter inte salladsblad av någon sort, huvudsallad eller ruccola eller liknande. Men kål, både vit och röd, kan de äta rå och precis hur mycket som helst. Dagens sallad var en riktig höjdare, tyckte båda två, i alla fall om man fick peta bort löken och persiljan.

Rödkålssallad med oliver och apelsin

350 g rödkål, strimlad
2 apelsiner i filéade klyftor
en tredjedels rödlök, tunt skivad
10 gröna oliver
lite finstrimlad bladpersilja

dressing:
0,5 dl olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
rätt mycket nymald svartpeppar
2 krm salt

Blanda rödkål och apelsin på en stor tallrik. Vispa ihop dressingen och smaka av. Häll dressingen över rödkålen. Toppa med rödlök, oliver och persilja.

Thursday, December 17, 2009

Dagens lunch på Restaurang Kardemumma

Jag hade inget hemma och ville inte ut och handla om jag kunde låta bli eftersom sonen har feber. Det blev linssoppa, en ganska vanlig sådan med röda linser, belugalinser, vitlök, lök, buljong och kryddor. Det som gjorde dagens linssoppa extra god var en näve torkade trattkantareller (tack svärmor!).

Efterrätt! Lottas banan- och kokospannkakor är riktigt smaskiga (och mjölkfria dessutom, om använder mjölkfritt margarin att steka i). Vi åt dem med rostade pistaschnötter, torkade blåbär och rivet chokladtomtehuvud.

Tuesday, December 08, 2009

Jobbets julbord med allt och lite till

Pepparrotssill, Brantevikssill, gravad lax med gravlaxsås, hemgjorda knäckebröd enligt ett recept från Dalarna, Prinsessornas skinklindade sparris med portvinsgrädde, Jansson, köttbullar, ägg, rödkålssallad med äpple, citronmarinerat lamm med grön sås, röra med rökt lax och pepparrot - allt angett i en ordning som inte stämmer med hur rätterna ligger på tallriken. Ostcigarrer med rosmarin (mitt bidrag). Och jag har nog glömt nåt som jag tog till min andra portion.

De spännande veganska revbenen kom inte med på tallriksbilden för de låg för högt upp. Baserade på seitan (veteprotein) och jordnötssmör och grillade med nån sötsur sås.

Clementin, pepparkakscheesecake och en chokladbit från den jättejättestora chokladlådan som ett av nutritionsföretagen lämnat som julgåva till dietisterna.

Monday, December 07, 2009

I morgon är det julbord

Skrolla ner till Lisas lammfärslimpa med bacon, kapris och timjan i tomatsås. Jag fick ett tips på jobbet och nu har jag testat. Det var gott, men fotot blev som vanligt vinterfult.

På tal om jobbet har vi knytis-julbord i morgon, barndietisterna och barnsjukgymnasterna. Jag är ny i sammanhanget och skrev mitt namn sist på listan och att jag ska ta med "nåt salladsaktigt utan rödkål" (nån annan skulle ha med en sallad med rödkål). Strax innan jag gick hem idag strök jag min salladsidé för att jag inte kom på något, och skrev "nåt gott med ost" i stället. Så vad ska jag göra nu då...