Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Tuesday, September 29, 2009

Lax med spenat och purjo

I torsdags blev jag blev förväxlad med Tina när jag bjöd på indisk böncurry. Vi är ju inte ens lika, Tina och jag, fast jag tyckte det var kul ändå.

Jag låter mej gärna inspireras. Laxen på bild är Du-är-vad-du-äter-Gillian-McKeiths ugnsbakade med spenat och purjolök innan jag stoppade den i ugnen. Den blev mycket bra. Jag ändrade på vissa saker, till exempel mängden färsk babyspenat; ett halvt kilo fick inte plats i min ugnsform så jag tog hälften.

Lax med spenat och purjolök, 4 port

2 purjolökar, väl sköljda och skivade
250 g färsk bladspenat
4 bitar lax
salt, nymald peppar
2 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
saften från en halv citron
en näve färska korianderblad

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka purjolöken några minuter och låt den rinna av. Lägg spenatbladen i en ugnsfast form och purjolöken ovanpå. Salta och peppra lite. Toppa med laxen.

Blanda olja, finhackad vitlök, ingefära och citron. Häll blandningen över fisken, salta och peppra lite till. Baka i ugnen tills laxen är klar, cirka en kvart.

Sunday, September 27, 2009

Rödbetssallad med getost

Rödbetssallad med bacon, cashewnötter och getost, honungvinägrett. Jag har längtat efter just det i säkert ett par veckor. Maken vitlöksgratinerade sniglar till och grannbarnen tyckte synd om våra barn som fick sån hemsk mat...

Saturday, September 19, 2009

Niklas lagar Tina

Jag hinner ju aldrig se Tinas Cookalong, men min man gör det tydligen. I går lagade han bakad kolja, fast på torsk, och med pepparrotssmakande crème fraiche till blev det mycket gott. Och enkelt. (Här hittar du Tinas koljafilé med morötter, kalamataoliver och silverlök.)

Det har varit en fin dag. Mina föräldrar har varit här och vi har firat min son och ätit hjortgryta och Sussies ostkaka med körsbär och grädde. Och sen har vi övat cykling med nya gröna dödskallecykeln och jag har sprungit efter och försökt se oberörd ut trots att det är rätt flåsigt.

Tuesday, September 08, 2009

Ljusgrön ärtröra

Ljusgrön ärtröra passar fint till beige potatis, vit fisk, mörkgrön kapris och orange morotsstavar.

Ärtröra till fisk, 4 port

250 g frysta gröna ärter
0,5 dl crème fraiche (lätt- fungerar bra)
1 msk pressad citron
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 vitlöksklyfta

Koka upp ärterna. Häll av vattnet. Mixa ärterna med crème fraiche, citron, salt och peppar; det ska bli ganska slätt. Riv i en klyfta vitlök och blanda runt.

Saturday, September 05, 2009

Godaste buffén nånsin

I somras var jag på födelsedagsfest på Öddö, i Strömstads skärgård. Buffén var den godaste jag ätit. Ja, det är faktiskt sant, och dessutom hade min svåger gjort den. Tyvärr blev inomhusbilderna med tjusiga uppläggningar totalt misslyckade så ni får nöja er med den här (ovan). "Kakan" längst till vänster var som en salt baklava med fetaost och kronärtskocka. Köttet ovanför: marinerad oxfilé med nån ingefärstjosan på och god vit sås som bestod av tjock yoghurt med lite fisksås och smak av sesamolja och rostade sesamfrön. Allra överst ett bröd med fetaost och basilika, och under brödet en matig couscoussallad med rödbetor och mangold. Ingefärs- och limegravad lax. Och underst Camilla Läckbergs skaldjurssallad.

Skaldjurssalladen kunde jag inte låta bli att provlaga hemma efter att ha frågat om receptet. Räkor, mango, melon och koriander - en riktigt somrig sallad med asiatiskt kryddstuk. Jag lyckades inte mixa dressingen fint så jag fick sila den (har jag en dålig matberedare eller ska man kunna få itu korianderfrön?), och så tillsatte jag lite vitlök och en nypa socker.