Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Thursday, July 30, 2009

Jag firar 500!

Det här är faktiskt mitt 500:e inlägg på Kardemumma och jag fick lust att vara sentimental och kanske till och med pinsam - så det är nog bäst att jag låter bli. Jag tänker i alla fall fina tankar om alla er som skriver om mat och bidrar till att min mat hemma blir så mycket mer spännande.

På fotot har jag samlat några favoriter: Lisas nöt- och fröbakade auberginer, Lottas rödbetor med chévre och brorsans chilistekta räkor.

Monday, July 27, 2009

Niklas perfekta lax

Jag fick ett tips om en god laxrätt och såg dessutom när Niklas Ekstedt lagade den på teve för nåt halvår sen. Fast jag fegade ur. Inte kan man väl tillaga fisk i sin plastförpackning genom att hälla på varmt vatten och låta det stå i 13 minuter? Och även om jag vet att man rent tekniskt kan laga mat så så blev jag inte sugen på ljummen plastlax. Men det är väl ett poppis sätt att laga mat i stor- eller restaurangkök? Jag är uppriktigt jättenyfiken på om nån annan provat receptet och om det i så fall blev bra! Själv gjorde jag alltså laxen på det vanliga ugnssättet, annars följde jag Niklas recept. Den svampsmakande potatisen och den grönprickiga oljan med rostade sesamfrön var supergott till fisken.

Niklas perfekta lax med ljummen potatissallad på mitt sätt, 4 port

500-600 g färsk lax
16-20 små färskpotatisar
200 g ostronskivling
1 dl hackad persilja (jag tog hälften dill)
2 msk kapris
2 msk rostade sesamfrön
nymald svartpeppar
salt
2 salladslökar
olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra fisken. Lägg den i en ugnsfast form och kör den i ugn tills innertemperaturen är 55-57 grader.

Medan fisken är i ugnen kokas potatisen i saltat vatten. Dela först potatisarna på hälften. Täck potatisen med lock när det är klar, det är viktigt att den är varm.

Skär svampen i mindre bitar. Blanda med olivolja, salt och peppar. Rör försiktigt ihop svampen med den heta potatisen. (Svampen "tillagas" av den varma potatisen.)

Blanda en sås av persilja (och eventuellt dill), kapris, sesamfrön, olivolja, peppar och lite salt.

Lägg upp potatisen på ett stort fat och placera fisken på potatisen. Ringla över såsen och toppa med strimlad salladslök.

Saturday, July 25, 2009

Räkpajen från möhippan

På möhippan förra helgen fick jag inte bara en blåtira utan även den godaste räkpaj jag ätit. Receptet kommer från Allt om mat, och parmesanosten i degen gör den till något alldeles extra. L hade glömt köpa champinjoner och tog morötter i stället. Det tyckte jag var gott så jag gjorde likadant när jag lagade pajen hemma häromdagen. Och jag hoppade över crabsticksen och la till lite extra räkor.

Monday, July 13, 2009

Mjuka mandelkakor med körsbär

Förra veckan var jag i Småland. Jag träffade släkt och plockade bär (ungefär som förra året). Från föräldrarnas veranda såg jag varje kväll på ett enormt körsbärsträd som låg utanför deras tomt, i ett parkområde som är lite igenvuxet. Jag gick runt deras hus och försökte komma åt bären, men det gick inte. Så, sista kvällen, plöjde pappa genom nässlorna och slingertaggbuskarna med sina långa ben och sträckte sina händer uppåt. Han kom tillbaka med hur mycket körsbär som helst.

Jag gjorde mandelkakor, som liknar mazariner mer än muffins. Grundreceptet är från Anna Bergenströms "Under valnötsträdet", och jag har skrivit om dessa kakor förut (fast jag hade helt fel där vad det gäller ugnstiden, man ska inte ha dem i ugnen längre än en kvart!). Och goda är bara förnamnet. Favorit i repris!

Mjuka mandelkakor med körsbär, 11 st

lite smör att smörja muffinsblecket med
150 g smör
100 g mandel, skållad och skalad
2 bittermandlar
2 dl siktat florsocker
citronrasp från 2 ekologiska vältvättade citroner
2 medelstora ägg
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl urkärnade och delade körsbär

Sätt ugnen på 190 grader. Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.

Mal mandeln och bittermandeln i mandelkvarn. (Om du inte har lust att skålla mandeln först går det bra med oskalad mandel också.) Rör i florsocker, rivet citronskal och sedan ett ägg i taget. Fortsätt röra i vetemjöl och sedan det smälta smöret. Blanda försiktigt i körsbären.

Fördela smeten i 10-12 smorda formar (jag använder muffinsbleck) och grädda i 15-16 minuter. Kakorna ska bli lite mörka runt kanten, men ljusa och en aning mandel- och smörflottiga i mitten.

Sunday, July 05, 2009

Potatissallad med citron och sesam

Min mans bror var här och gjorde kyckling och potatissallad och det smakade inte som min kyckling och potatis. Det är trevligt med nya smaker, man tröttnar ju lätt på sej själv. Kycklingen kryddades med sesam (både -frö och -olja), soja och vitlök. I potatissalladen var det också rostade frön, och dessutom vaxbönor, rädisor, morötter, gräslök och citronskal. Potatisarna vändes runt i buljong och en klick smör. Mums.

Kardemummas receptregister är förresten uppdaterat, ta en svängom och meddela gärna mej om du hittar nåt gott!