Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, June 28, 2009

Ingefärsdoftande morotssallad från Nami-Nami

Jag har varit ledig i två veckor och kommer knappt ihåg hur man lever ett vanligt jobbliv längre. (Det är väl det som kallas "att koppla av".) Vi slappar, cyklar på utflykt till Lomma, Dalby söderskog, Källbybadet eller någon lekplats i stan. På cykelvägen över de skånska åkrarna snor vi några sockeräter så fort vi kommer åt. Så jag gör absolut inget vettigt, men är brun i ansiktet och på fötterna.

Här är en sallad som gjorde oss glada. Receptet kommer från den utmärkta bloggen Nami-Nami som drivs av en tjej i Estland. Jag la till lite starkt rökt paprikapulver och det blev en extra piff som rekommenderas för den som har tillgång till det.

Varm ingefärs- och morotssallad med fetaost, lagom för 4 som sidorätt eller för 2 som huvudrätt

500 g ekologiska morötter
1 gul lök
1 rågad tesked gula senapsfrön
1 msk smör + 1 msk rapsolja
en nypa salt
1 dl vatten
2-3 tsk färskriven ingefära
nymald svartpeppar
ev ett par rejäla nypor rökt hett paprikapulver (Pimentón de la Vera)
2-3 msk persilja
100-150 g tärnad fetaost

Skala morötterna och skiva dem tjockt. Skär löken smått. Värm oljan och smöret, lägg senapsfröna i pannan och stek nån minut, tills fröna börjar "poppa". Tillsätt morotsskivorna och stek i 5 minuter. Rör om ibland. Minska på värmen något och lägg löken i pannan. Låt den bli genomskinlig; det tar ungefär 5 minuter till. Häll i vattnet och koka tills vattnet har kokat bort men moroten fortfarande har ett visst tuggmotstånd. Smaksätt med ingefära, salt, peppar, persilja och ev paprikapulver. Koka ytterligare en minut.

Saturday, June 20, 2009

Min mans goda revben

Jag tänkte mej att mina blinier (ryska boveteplättar) med spenat i och extra tillbehör skulle bli en fantastisk förrätt. Och efterrätten, som var en glass med både jordgubbar och hallon och annat, såg fantastisk ut. Visst smakade det ganska ok också, men makens revben fick mej att sucka av lycka. Så medan det åskade, regnade och haglade ute satt vi inomhus (och en kort stund på balkongen) och åt ljuvligt sönderfallande mört revben. Ungefär såhär tror han att han gjorde:

Niklas supergoda revben, 4 rejäla portioner

1,2 kg tjocka revben
vatten så det täcker köttet
4-5 hela stjärnanis
4-5 vitlöksklyftor
ett dussin svartpepparkorn
ev örtkrydda
salt

glaze:
2-3 msk rapsolja
2 tsk mörk kinesisk soja
2-3 msk mango chutney
1 msk flytande honung
2 vitlöksklyftor, rivna
en tumtopp ingefära, riven
salt
peppar

Koka upp vatten till köttet. Tillsätt kryddorna och lägg i köttet. Låt koka i ett par timmar.

Sätt ugnen på 175 grader. (Eller tänd grillen om det inte regnar!) Blanda till glazen och smaka av. Lägg köttet i en ugnsform och pensla med glaze. Låt stå i ugnen tills köttet får färg, men passa noga. Höj eventuellt värmen till 200 grader om du inte tycker att det går fort nog. Pensla med mer glaze om det finns kvar. Det hela tar ungefär 20-30 minuter.

Monday, June 15, 2009

Det lyser i stugan, jag tror jag knackar på

Nu är det semester. I helgen var jag i Stockholm och firade födelsedagar. Det var mycket trevligt, men fasen vad kallt. Jag frös hela tiden, till och med på teatern frös jag.

Semester ja. Vi ska träffa släkt och vänner, och kanske göra ett och annat spontanbesök.

Det ser ut som mumintrollen gör nån slags besök på min finska skärbräda ovan. Förresten är den för fin för att användas. Men man blir glad av att se på den.

Thursday, June 11, 2009

Pyttesmå havrekakor med blåbär

Jag har snott mitt eget recept och gjort om det lite. Jäklar, vad jag är förtjust i havrekakor. Blåbärspulvret som färgar kakorna lila-bruna köpte jag i Finland när jag var där för ett par veckor sedan och det ger kakorna en subtil blåbärssmak. Faktiskt så vet jag inte om det finns i svenska affärer (nån annan som har koll?). Jag passade på att fylla väskan med havreflingor och lite annat också.

Pyttesmå havrekakor med blåbär, ca 30 st

50 g ekologiskt smör
3 dl havregryn eller finska havreflingor från Elovena, för den som har...
0,5 dl smör- & rapsolja
2 msk vatten
0,5 dl siktat dinkelmjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 msk blåbärspulver
lite sesamfrön att strö på kakorna

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och margarin och blanda det med havregrynen. Rör i de övriga ingredienserna, men vänta med sesamfröna. Vispa smeten med elvisp så den blir följsam. Rulla bollar och lägg dem på bakplåtspapperklädd plåt. Strö över sesamfrön. Grädda i ugnen i 10 minuter eller tills de ser fina ut och börjar lukta som nybakade kakor ska.

Saturday, June 06, 2009

Räkor från grillen

Att grilla tigerräkor är verkligen gott, men vi har slutat med det av miljöskäl. (Ibland blir jag väldigt sugen, men nä, vi har nog inte gjort det sen den dagen våra gäster googlade på mangroveträsk under middagen.) Häromdagen var vi på grillfest hos vänner och de bjöd på ett bra räkalternativ. H satte en hemvikt folieform på grillen och i den var det nyskalade stora räkor, olja, pressad vitlök, dill, persilja, peppar och chilipulver.

Och sen: en grym efterrätt. Panna cotta med topping av smörfräst färsk ingefära och rabarber, och ljust muscavadosocker som får smälta med.