Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Sunday, May 31, 2009

Sista lördagsmiddagen i Maj

Det är sommar och min man fyller år igen. Tomas gazpacho kylde fint som förrätt på födelsedagsmiddagen. Och det som blev över från igår kväll hällde vi upp på flaska och drack, iskall, på dagens utflykt.

Rödbetssallad på nyupptagen rödbeta, getost, basilika, stekt bacon och honungsvinägrett. På nedersta tallriken är det laxbiffar gjorda på färsk lax och lite rökt lax för den goda smakens skull. Och till höger: min nyaste bekantskap och förälskelse, mathavre. Här som risotto fast lagad på mathavre, med spenat. En nordiskt och miljövänligt alternativ.

Havreotto med spenat, lagom för 2 vuxna och 2 barn

2 dl mathavre, sköljt
1 gul lök, finhackad
2-3 msk rapsolja
2,5 dl vatten
2,5 dl torrt vitt vin
0,5 hönsbuljongtärning
nymalen svartpeppar
en påse babyspenat
1 dl riven Västerbottenost + lite extra på varje tallrik

Koka upp vatten, vin och buljong i en kastrull. Stäng av plattan, men låt kastrullen stå kvar så att vätskan håller sej varm.

Fräs löken i olja i en stekpanna, tillsätt mathavre när löken är genomskinlig. Stek nån minut och börja sedan röra i vätskan. Häll på lite buljong i sänder och rör ofta. Fortsätt så i drygt 12 minuter. Stek spenaten snabbt i olja i en egen stekpanna, bara ett par minuter så att den mjuknar.

Havreotton ska inte bli för tjock så häll på lite extra vätska (varm!) mot slutet. Blanda i spenaten. Tag stekpannan från plattan, rör i osten och peppra.

Efterrätt? Ja, det blev köpeprinsesstårta med årets första jordgubbar! För tårta måste vi förstås ha. (Fast det var inte riktigt sant att den var köpt. Faktiskt så fick stammisar i min ICA-butik en gratis fryst tårta lagom till makens födelsedag. Inte riktigt min stil, men det passade ändå ganska bra för jag hann inte riktigt baka något.)

Saturday, May 16, 2009

Carolas färskostfyllda rulader

Biff Stroganoffen i ruladform gillade jag verkligen, och barnen också. Rätt snabbt gick det dessutom. Fast även om det inte är så miljövänligt med kött så ska jag dubblera kött och fyllning nästa gång. Och kanske tillsätta lite vitlök och dragon till såsen. Här är grundreceptet från Carolas ekokök:

Färskostfyllda rulader

5 tunna skivor av nöt eller kalv
5 msk philadelphiaost
2,5 tsk dijonsenap
nymald svartpeppar
5 cornichons (inlagda smågurkor)
rapsolja att steka i
1 burk krossade tomater (Muttis körsbärstomater t ex)
1 dl vatten
0,5 dl grädde
tandpetare

Blanda färskost, senap och svartpeppar. Bred blandningen på köttskivorna. Lägg en gurka på varje köttbit, rulla ihop och fäst med tandpetare. Bryn ruladerna runt om i rapsoljan.

Mixa tomatkross, vatten och grädde. Häll blandningen över köttet och låt småputtra en kvart under lock. Vi åt ruladerna med quinoa, paprika och hackade ärtskott.

Tuesday, May 12, 2009

Matvandring på Österlen i början av maj

Monika Frangeur berättar entusiastiskt om skånska delikatesser och dukar upp med olika godsaker i markerna norr om Brösarps backar. Jag gick 4-kilometersvandringen i torsdags och blev inspirerad till tusen, men också sjuk. Kanske för att det var en kall dag och jag frös hela tiden, men förmodligen - mer troligt - därför att dagis och resten av familjen (utom maken) också har en halsinfektion med feber.

Monika går först, sen några andra och sist alla från min avdelning på jobbet. Jag tror det var åtta mat- och drickpauser sammanlagt under fem timmar. En del stopp var bara typ en sup björksav eller ett termoslock med björnbärsyoghurt, men andra var mer som måltider.

Vid den största måltiden dukades fem bord upp. Här är ett av dem, med hemtjärnat smör, Mellinggrova (brödet, frukt och nötter i), leverpastej som smakar danskt, en kålsallad med röd- och vitkål, kallpressad rapsolja och örtkryddor. Det finns mycket mer jag borde nämna, men eftersom jag är extra förtjust i ost så väljer jag Vilhelmsdals gårdsost som levereras till Monikas matvandringar och Mattias Dahlgrens Grand, om jag inte hörde fel.

Min favorittallrik. Den åts i skogen. Tomatsallad, rökt hjort, rågkringlor (som smakade likt dem mamma bakade på den tiden hon arbetade i bageri) och Glorias äppelchutney. Chutneyn med chili och ingefära gjorde mej lycklig och varm i munnen och när matvandringen var slut kom jag över två burkar och kände att jag gjorde ett klipp trots att de kostade 70 spänn styck.

Ja, jag dinglade med fötterna i vattnet. Sen åt jag sill, sparris blandad med ärtskott, kokt ägg, rökt fisk (odlas röding i Skåne?), kavring samt inlagd sill från Buhres fisk. Och sen tog jag om av ölet och den grymt goda sill som kallas "Den vilde" (med chili- och vitlökssmak).

Det enda rent äckliga på vandringen var spettekakan. Jag har försökt, men jag tror att det krävs en infödd skåning för att älska spettekaka. För mej är det bara hårt, sött och har en bismak av ägg. Rabarberpaj med grädde däremot, det tackar jag inte nej till.
Ett skånskt rapsfält som jag fångade från bilen på vägen hem till Lund.

Och jag har bara skrivit om en bråkdel av maten på matvandringen. Den rekommenderas varmt (inte bara att man klär sej varmt om vädret så kräver...). Och jag tycker att en matvandring är en fin present. Tyvärr tror jag att årets vandringar är fullbokade, men man kan ställa sej i en reservkö.

Monday, May 04, 2009

Fina frön och goda GI-gryn på andra bloggen

Under april bjöd jag på alternativ och inspiration till annat än vanlig pasta och ris, här är smakprov från min andra blogg:

Minestrone med matkorn
Sötstarksur quinoasallad med kikärter och räkor
Vaniljmüsli med blåbär och pumpafrön
Saffransgul ost- och kornkaka
Dinkelmatvete med lammfärs och gröna bönor
Lamm med valnöt, mathavre och betablukaner

Alla som vill kan kommentera! (Man måste inte vara bloggare själv.)