Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, February 28, 2009

Havrefeber! (del 1)

När jag var i Finland längtade jag till havregrynsgröten på morgonen. Gröten var fluffigare än den svenska och jag tyckte den var fylligare i smaken också på nåt sätt. Jag köpte med mej ett paket finska "havreflingor" och gröten blev lika god hemma. Min man, som aldrig ätit havregrynsgröt under vårt äktenskap, blev också helt fast. Tills flingorna tog slut. Nu har jag testat att koka vanliga svenska havregryn på spisen i stället för i mikron, kokt dem med mjölk, köpt en tunnare sort - men inget blir som finsk "puuro". Och av alla svenska havregrynsförpackningar (jag har tre i mitt skafferi just nu) finns ingen som ens är i närheten av att vara lika snygg som Elovenas*.

*Den rent utseendemässiga skillnaden mellan svenska och finska (Elovenas) havregryn är att de finska är tunnare och mindre.

Thursday, February 26, 2009

Mina grönpepparköttbullar

Jag som aldrig gör köttbullar gjorde faktiskt köttbullar häromdan. Jag hade grönpeppar i och barnen tyckte det var konstigt. Dessutom blev de snuvade på brunsåsen och det var nog det som var det värsta. Så jag fick äta nästan alla köttbullarna själv, vilket inte gjorde så mycket eftersom jag tyckte de blev väldigt lyckade. (Och om någon vill testa nåt liknande så tog jag 0,75 msk torkad grönpeppar, som jag mortlade fint, till drygt 500 gram färs.)

Friday, February 20, 2009

Min besjälade muminvän

Jag har ny dator - den har ett namn som får mej att tänka på en japansk bil; skrivaren är nyinstallerad och till och med musen är nyinköpt. Trots alla tjusiga investeringar är jag mest nöjd med musmattan som jag köpte i Finland. Jag kunde inte låta bli att visa den här. Vi är kanske lite lika, jag och Stinky.

Pumpafröbröd

Ett lättbakat bikarbonatbröd är aldrig fel när man vill baka nåt eget. Och ingredienserna kan varieras helt efter vad man har i skafferiet. Det här brödet blir extra gott rostat, tycker jag.

Pumpafröbröd, 1 st

2 dl siktat dinkelmjöl
2 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl kikärtsmjöl (välj ett annat mjöl om du inte har det hemma!)
2 dl havregryn
1 dl krossade linfrön
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 dl naturella pumpafrökärnor
0,5 dl honung
0,5 dl rapsolja
4 dl naturell ekologisk yoghurt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Rör sedan i honung, olja och yoghurt. Degen ska bli hyfsat lös. Häll smeten i en smord och bröad avlång brödform. Strö över några pumpafrön och havregryn. Grädda längst ner i ugnen cirka en timma. Känn efter med en sticka om brödet är klart. Ta ut brödet och låt det svalna på galler och under bakduk. (Den här sortens bröd blir gärna lite kladdigt om man skär det medan det är varmt, men när det kallnat blir det snygga skivor.)

Sunday, February 15, 2009

Dominikas ryska svampröra

Man kunde tro det hänt nåt tråkigt, eller att vi kanske var sjuka. Sanningen är den att jag har varit så väldigt upptagen med trevligheter så jag har inte alls hunnit blogga. Förra helgen var gamla goda väninnor på besök och den gångna veckan var jag i Finland på en spännande tjänsteresa - mer om det en annan gång.

När jag är utomlands brukar jag köpa med mej en kokbok om landets mat. Jag brukar fråga efter den populäraste kocken och utgå från de tips jag får. Naturligtvis köpte jag en finsk kokbok och på min prova-lista står de karelska pirogerna med äggsmör som jag blivit så sugen på efter att ha läst Tinas recept*.

Dominika Peczynskis "Östeuropas kulinariska hemligheter"* har jag förstås köpt i Sverige, men den gör mej också på exotiskt humör. Skitsamma om maten är stabbig, jag äter så varierat så vad spelar det för roll. Köttbullar i vodkasås eller de friterade auberginerna med blodgrape, georgisk kyckling med valnötssås - ja! Och till hösten vill jag plocka svamp på det östeuropeiska sättet och jag vill pickla den, gräddstuva den och jag vill göra en krämig svampsallad eller en svampsallad med kapris, dill och vinäger. Den ryska svampröran med pepparrotsstuk har jag testat och den var härlig på nybakat surdegsbröd trots att svampäventyret inskränkte sej till skogschampinjoner från min närmsta mataffär.

Rysk svampröra

2 msk neutral olja, t ex raps-
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven (mer, tycker jag...)
200 g blandad skogssvamp
salt, nyriven svartpeppar
2 msk citronsaft
ev lite cayennepeppar (mitt tillägg)
lite riven pepparrot

Hetta upp oljan och stek lök, vitlök och svamp. Salta och peppra och fortsätt steka tills all vätska avdunstat. Låt röran svalna och kör sedan i matberedare tills den är slät. Smaka av med citron, cayenne och pepparrot, men ta det försiktigt med kryddorna så att svampsmaken inte trängs bort.

*Här hade jag tänkt hyperlänka, men min dator är ny och jag har ingen mus till den så jag vet inte hur man gör.

Monday, February 02, 2009

Översättarhelenas jättejätteroliga morotsbiffar

Jag efterlyste klimatsmarta rätter och fick bland annat recept på Helenas morotsbiffar. Faktiskt så tänkte jag laga biffarna redan dagen därpå, men det föll på kikärtsmjölet. Varken Ica, Coop eller hälsokostaffärerna verkade ha kikärtsmjöl. "Vi hade det förr, men ingen köpte det. Och så blir det dåligt rätt snabbt", sa tanten i en hälsokostaffär. På Ris & Curry fanns det förstås, men det kom jag inte på förrän för någon dag sedan. Nåväl, biffarna blev supergoda när jag väl gjorde dem! Smaken på kikärtsmjölet påminner mej om indisk mat, det där obestämbara i indisk mat, höll jag på att skriva. En svagt nötaktig smak.

Härnäst: Ilvas kikärtsfritters med ricotta-, soltorkad tomat- och olivfyllning. Jag vill ju inte riskera att kikärtsmjölet blir för gammalt.