Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Saturday, January 31, 2009

Ragazze-Helenas oreganokotletter

Vi är en typisk "modern familj" som sällan äter kött, brunsås, potatis och kokta grönsaker. Ja, det är väl speciellt då brunsåsen jag avser. Ändå fastnade jag för Helenas kotletter i oreganosås, och så gott det blev. "Det här vill jag äta i kväll också!" sa fyraåringen. Inte förrän i efterhand kom jag på att min mamma gjorde nästan exakt sådana här fläskkotletter, fast med rosmarin, när jag var yngre. Och det var en av mina favoriträtter.

Sunday, January 25, 2009

En yogasallad för mej

Jag köpte Raw food på svenska av Erica Palmcrantz och Irmela Lilja för att jag behövde grönsaksinspiration. Och inspiration var just vad jag fick, här finns massor av mat jag vill testa: broccolisallad med russin (där broccolin ska masseras med olivolja för att bli mjuk), tacofärs på en mix av nötter, morot, purjo, soja och tacokrydda (ja, den kan ju vara en riktig flopp...), persiljetabouleh på mandel, "laxpaté" på nötter och dill, cashewsmör, lakritsbollar med tahini och mald stjärnanis. Och yogasalladen med pistaschdressing gjorde vi idag och den var precis så smakrik och krispig som något jag har längtat efter. Jag ändrade lite i receptet utifrån vad jag hade hemma och fuskade med blötläggningen av nötterna. Till sommaren, när det finns svenska ärtskidor, ska jag göra om salladen. För idag gick jag emot mina egna principer och köpte färska sugarsnaps från Kenya.

Yogasallad med pistaschdressing

en näve rucola
en näve spenat
1 dl vitkål, strimlad
0,25 gul paprika, skuren i små bitar
0,5 grönt äpple, skuret i små bitar
0,5 dl färska sugarsnaps

dressing:
0,5 dl pistaschnötter, blötlagda ca 8 timmar
0,5 avokado
1 msk citronjuice
tamarisoja (egentligen nama shoyu, men det hade jag inte)
vatten
0,5 dl gul paprika
nymald peppar

Lägg alla salladsingredienserna på ett fat. Mixa pistaschnötterna smått, tillsätt avokado, citronsaft, soja och lite vatten. Mixa lite till, lägg i paprikan och fortsätt mixa. Späd med vatten om det behövs, smaka av med soja och peppar.

Saturday, January 24, 2009

Morotskaka med lingontopping

Jag är barnsligt förtjust i morotskaka och dottern älskar lingon så hennes födelsedagstårta blev såhär rosa och tjusig.

Morotskaka med lingontopping

2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
2 dl dinkelsikt
1 dl neutral rapsolja
3 dl finrivna morötter
lite smör och mjöl till formen

kräm ovanpå:
100 g philadelphia
50 g smör
0,5 dl lingonsylt
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

garnering:
0,75 dl frysta (tinade) lingon
kokos

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg och socker. Blanda bakpulver, kanel och mjöl i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i ägg- och sockervispet. Tillsätt oljan och morötterna och rör ihop till en slät smet. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant. Häll i smeten och grädda i 35-40 minuter. Låt kakan svalna.

Mixa ihop alla ingredienser till lingonkrämen med stavmixer. Bred toppingen över kakan och strö lingon och kokos överst.

Friday, January 23, 2009

På havet

Jag är på havet,
och havet blåser på havet.
Jag sitter på ytan,
och stormens grova klackjärn rispar min vaxduk,
där jag dukat liten frukost.

Kaffekannan faller omkull.
Brödet väntar på smöret.
Osten rullar i havet,
men apelsinerna håller jag hårt
i händerna.

Gud gode, rädda undan stormen
litet mat
åt mitt liv.

Anna Rydstedt, Min punkt, 1960

Tuesday, January 20, 2009

Tinas coq au vin

När min man ska laga nåt småfint gör han ibland Tinas coq au vin; den kycklinggrytan är så god och jag förstår inte varför jag inte skrivit om receptet förut. Som de flesta andra grytor är den beige-brun, eller snarare grålila på grund av allt rött vin. Man kan fuska bort svartrotsgarnityret (det gör vi), men man måste ha persilja på för annars blir det fult! Grytan blir bara godare av att stå i kylen ett par dagar.

Coq au vin, 4-6 personer

1,5 kg kycklinglår
4 skalade svartrötter, delade i bitar
0,5 liter skogschampinjoner, halverade
2 dl tärnat sidfläsk (ett paket bacon funkar också)
10 hela, skalade schalottenlökar
2-5 vitlöksklyftor, hackade
2 lagerblad
0,5 msk timjan
0,5 msk rosmarin
1 flaska rött, fylligt vin (min man tar mer och låter grytan koka längre)
1 hönsbuljongtärning
vatten
salt, nymald peppar
2 msk maizena utrört i lite vatten

svartrotsgarnityr:
2 svartrötter
olivolja
0,5 dl hackad persilja

Salta och peppra kycklinglåren och bryn dem ordentligt runt om. Bryn sedan också svartrötterna, svamparna, fläsket, schalottenlökarna och vitlöken i lite olja i en stor gryta. Lägg i kryddorna och kycklinglåren. Häll på vinet och smula ner buljongtärningen. Fyll eventuellt på med vatten så att allt täcks. Låt det hela koka samman och skumma av fettet som lägger sej på ytan. Sjud i cirka 40 minuter. Red av med maizena, smaka av med salt och peppar.

Strimla garnityr-svartrötterna med potatisskalare. Hetta upp en stekpanna, häll i lite olivolja och stek de strimlade svartrötterna. Salta och peppra, låt sedan strimlorna rinna av på hushållspapper. Blanda med persiljan och placera garnityret på grytan.

För övrigt: Här grasserar influensa. Eftersom jag jobbar inom sjukvården är jag vaccinerad så jag ska nog klara mej. Usch förresten, jag minns förra året vid den här tiden. Jag var så förbaskat frisk hela tiden och maken och barnen var sjuka i flera omgångar. Det slutade med att jag nästan strök med av trötthet. Alltid ska man då klaga på nåt. Hallå, klagade jag nyss över att jag är frisk! Det borde vara förbjudet.

Sunday, January 11, 2009

Om att rädda världen

Det känns viktigt att välja mat som är vänlig mot vår planet. Men det är svårt; det finns många aspekter att ta hänsyn till och det är alltid något man missar. Jag läste en artikel* för ett par veckor sedan som jag tänkt mycket på. Ni har säkert hört det förut - med ett minskat köttintag kan växthusgaserna lättare hållas på en acceptabel nivå. Industriländernas 225 gram kött per dag och person bör dras ner till 90 gram. Och av de 90 grammen ska högst 50 gram komma från rött kött (nästan allt kött utom kyckling räknas dit). Samtidigt finns ett utrymme för t ex de afrikanska länderna att öka sitt köttintag från dagens cirka 30 gram per dag och person. Jag gillar resonemanget att hjälpas åt och dela jordens resurser mer jämnt, förutom då att den tillämpade idén dämpar klimathotet. Naturligtvis är det svårt att genomföra rent praktiskt, artikeln ger t ex ingen lösning på hur de afrikanska länderna ska kunna bekosta ett tredubblat köttätande.

Men nånstans måste man ju börja, och jag har börjat dra ner på köttet. Målet för mej är rött kött max var fjärde lagat mål. I nuläget är jag typ varannan dag-vegetarian. Så hjälp mej, vad ska jag nu äta? Vilken är din mest klimatsmarta vardagsrätt?

*The Lancet. "Food, livestock production, energy, climate change, and health". Volume 370, oct 6, 2007.

På skaldjurspartaj i Malmö

Hos kompis S får man alltid fin mat, i går kväll slog hon nog rekord. Vi åt halstrade pilgrimsmusslor med mangold, räkris, hembakat bröd, saffranskokta musslor, vitlöksgratinerade gröna musslor. Och efteråt glasstårtan med vit choklad och hallon (eller björnbär) som hon brukar göra. Det var en bra kväll.

Tuesday, January 06, 2009

Nyårsmiddagen 2008

Eftermiddagsmellanmål (nästan-förrätt): valnötsbröd från St Jakobs stenugnsbageri (nytt bageri på Klostergatan i Lund med helt fantastiskt fina, sega bröd) och tryffelsalami. Sen kaffe och nötmazarinkaka, kakan också från St Jakobs.

Huvudrätt: Lottas chèvregratinerade rödbetor och rosastekt ankbröst med portvinssås. Rödbetorna är enkla att göra, supergoda och har perfekt balans mellan sött, salt och syrligt. Ankbröstreceptet kommer från Allt om mat på nätet och jag har gjort det förut. De saltbakade betorna i Allt om mat-recepet var äckligt salta så Lottas rödbetor blev ett bra substitut. Ankbröstlagen kan användas i såsen om man minskar soja och fond till hälften och smakar av med salt i efterhand. (Fotot kommer från förra gången jag lagade rätten - gör Lottas rödbetor till i stället!)

God fortsättning!

Saturday, January 03, 2009

Blåbärsbullar med vaniljphilly

"Frukt är godis" är en gräslig klyscha som inte väcker lust till frukt hos mej, däremot nästan förakt. Jag känner mej lurad. Frukt är frukt och godis är godis. Men så finns det torkade blåbär som varken är frukt eller godis, men vansinnigt gott och säkert lite nyttigt. Jag har bara smakat ICA:s, men har sett att Risenta har liknande. ICA:s blåbär är perfekt sötsyrliga och lite mjuksega. Man kan göra goda bullar av dem, men de är mycket trevliga att äta naturella också ("som godis" höll jag nästan på att skriva). Fördelen med torkade blåbär gentemot färska eller frysta när man bakar är att de torkade inte färgar av sej så mycket; de är mer som russin.

Risentas vanilj- och blåbärsbullar, 20 st

75 g smör
2,5 dl mjölk
50 g jäst
1 krm salt
två tredjedels deciliter brunt socker
ca 6-7 dl siktat dinkelmjöl (det gick åt mer till mina bullar)

fyllning:
50 g smör
200 g cream cheese (philadelphia t ex)
2 msk vaniljsocker
70-80 g torkade blåbär

uppvispat ägg till pensling
brunt socker till topping

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och blanda med degspadet. Häll ner salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Jäs till dubbel storlek under bakduk.

Rör ihop rumsvarmt smör, cream cheese och blåbär. Sätt ugnen på 225 grader.

Knåda degen noga på mjölat bakbord, ta mer mjöl - tills degen får en bra konsistens. Dela degen i två delar och kavla ut en i taget till tunna fyrkanter. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär varje degrulle i 10 bitar och lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper. Jäs i ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite socker. Grädda i 5-7 minuter.

Thursday, January 01, 2009

Gino med svarta vinbär

Det var nyårsafton igår, inte någon speciellt tjusig sådan, men vi lagade väldigt god mat. Fyraåringen gjorde efterrätten nästan helt själv och stolt konstaterade han att det var det godaste han ätit (ja, förutom musslor då).

Gino med svarta vinbär, 4 port

2 bananer
3 gula kiwi
1-1,5 dl frysta svarta vinbär
100 g vit choklad, riven

Sätt ugnen på 250 grader grill (utan undervärme). Skiva frukten och lägg i en ugnsfast liten form. Strö över vinbären och sedan chokladen. Sätt formen i ugnen tills chokladytan är en aning brun och knäckig - passa noga för det tar max 5 minuter! Servera med vaniljglass.