Kardemumma

Name:
Location: Sweden

Jag tänker nästan jämt på mat, letar det ideala receptet, planerar måltider och är nyfiken på vad andra äter. Min bokhylla är fylld med kokböcker och ibland läser jag dem som poesi (såväl som poesi, kan tilläggas). Förövrigt har jag två barn och en man som jag är lyckligt gift med.

Tuesday, October 28, 2008

Här råder den parfymerade doften av bovete

Jag är helt upptagen med att tänka allergiskt i min matlagning. Jag vill gärna skapa lite matglädje och ett visst mått av variation även för mina mest allergiska patienter. Häromdagen bakade jag bröd på nästan enbart rismjöl och bovete och kände mej som en boveteprofessor när jag kom på att den säregna smaken blir något mindre säregen så länge brödet är varmt eller värms. Min dotter älskar bovete, både i gröt, i bröd och rostat helt. Nyss provade vi quinoagröt med blåbär. Dottern var förstås överförtjust (eller utsvulten). Jag måste erkänna att första tuggan av alternativspannmålen ofta smakar annorlunda och sådär-gott, men sen vänjer man sej. Jag kan inte bestämma mej för om det betyder att jag har dålig smak eller om min kropp bara är "snäll" som snabbt accepterar.

Jag har testat lite olika mjölkfria produkter också. Eftersom jag inte gillar att dricka vanlig komjölk så är jag väl inte nån vare sig bra eller typisk testare för jag tycker generellt att havre- eller sojamjölk är godare än riktig mjölk. Men "ostarna"... Och vissa pulver man blandar ut till låtsasmjölkprodukter är rena kräkmedel. Dessutom är det dyrt. En sojabaserad "crème fraiche" kostar tre gånger så mycket som den vanliga. Berätta inte för min man, han har just börjat undra över varför matpengarna tar slut efter halva månaden.

Monday, October 20, 2008

När blir det förresten sommar nästa gång?

Jag hittade foton från i somras, när vi satt på innergården och åt. (Varför känns "i somras" redan så längesen?) I alla fall: det här är en rätt vi ofta äter. Snabbversionen är vanlig spagetti med färdig tomatsås till, skalade räkor från frysen och smulad fetaost. Finvarianten har färsk pasta, omsorgsfullt skalade räkor från fiskdisken och långkokt tomatsås. Fetaost och grönsaker förstås.

För ett par veckor sedan fick jag flera förpackningar av Skånemejeriers laktosfria yoghurt som provexemplar. Nu har alla mina arbetskamrater också fått yoghurt. Och grannarna. Det förväntas nog att jag skriver en rad om yoghurten på min blogg. Så nu har jag gjort det. Det var gott, men nu är jag mätt på vanilj- och jordgubbsyoghurt för ett tag framöver.

Thursday, October 16, 2008

Smörrebröd en vardagstorsdag

Tja, inte blev de så tjusiga som jag tänkt, mina smörrebröd. Bröd, remouladsås och laxbullebiffar, sen var vi hungriga! (Det är sonens tallrik i bild. Maken och jag hade åtminstone dillvippor på våra.)

Laxbiffar med sesam, 4 rätt små portioner

400 g laxfilé
1,5 tsk salt
1 ägg
0,5 dl crème fraiche (lätt)
0,5 dl ströbröd
nymalen peppar
lite dill
saften från en tredjedels citron
sesamfrön
smör till stekning

Dela fisken, kör den med salt till en grov färs i matberedare (några sekunder). Tillsätt ägg, crème fraiche, ströbröd, peppar, dill och citron. Kör ungefär en halv minut till, smeten ska inte bli helt finfördelad. Låt smeten stå i kylen en timma.

Forma sedan biffar med vattensköljda händer. Jag gjorde pyttesmå biffar, bara aningen större än femkronor, men receptet fungerar lika bra för större varianter. Vänd laxbiffarna i sesamfrön och stek dem gyllenbruna i smör.

Saturday, October 11, 2008

En kyckling och lite snicksnack

"Fannys örtkyckling allt i ett" och varianter därav är bra recept.

Annars är det mesta som vanligt igen, vi jobbar och går på dagis. Det irriterar mej att jag inte hinner blogga och läsa andras bloggar så mycket som jag vill. Nästan varje kväll somnar jag när jag lägger barnen (utom just i kväll), vaknar surt vid tiotiden, lägger mej vid teven och somnar om, sover där till midnatt när barnen börjar skrika eller så väcker maken mej och säger att det är dags att lägga sej i sängen.

Ibland undrar jag om Olle Ljungström också slagit sej till ro och blivit svensson och om han i så fall känner sej tillfreds med vardagen.

Jag kan inte låta bli att tänka tråkvardag ibland, när man inte hinner det man vill eller har ork för det. I morgon kommer i alla fall grannarna på middag och det ser jag fram emot. Och just i kväll är jag ganska pigg, ska nog läsa bokcirkelboken. Jotack, det är en fin kväll och jag har en underbar familj och fantastiska vänner dessutom. Känner mej lite trött bara.

Wednesday, October 01, 2008

Svampfylld zucchini

Här kände jag att jag gjorde nåt bra, varsågoda.

Svampfylld zucchini, 4 port (som tillbehör)

2 zucchini
300 g svamp, jag valde kantarell, champinjon och ostronskivling
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
smör + olja till stekning
ev 2 msk madeira, om du har det hemma
1 dl creme fraiche (15% går utmärkt)
1 tsk dijonsenap
1 tsk viltkrydda (blandade örtkryddor + salt)
nymald svartpeppar
lite salt
1 dl färskriven parmesan

Sätt ugnen på 225 grader.

Gör svampen ren och dela den i mindre bitar. Finhacka schalottenlök och vitlök, fräs lök och svamp i smör och olja. Låt vätskan koka in och tillsätt sedan madeira, creme fraiche, senap och viltkrydda. Smaka av med peppar och salt.

Halvera zucchinin. Skeda bort kärnorna. Lägg svampstuvningen på zucchinihalvorna, strö över parmesanosten. Ugnsbaka i 25-30 minuter.

Vi åt våra zucchini med misokokt mathavre blandad med fräst pancetta. Barnen öste på lingon, vilket maken intygade inte var så dumt. Och jag satt och tänkte på att med tillägg av grillad gul paprika och ärtskott hade det hela blivit en riktig finbjudrätt.